StoryEditor

Lomaxová tvrdí, že sa britská ekonomika ešte neprehrieva

28.11.2006, 11:34
Autor:
SITASITA

Ekonomika Veľkej Británie sa momentálne neprehrieva a kombinácia nízkych cien ropy a silnejšej libry zlepšila výhľad inflácie. Vyhlásila to zástupkyňa guvernéra centrálnej banky Veľkej Británie Bank of England Rachel Lomaxová. Tá hlasovala aj proti rozhodnutiu väčšiny komisie monetárnej politiky, ktorá odporúča v tomto mesiaci zvýšiť úrokové sadzby o štvrtinu percentuálneho bodu. Lomaxová svoje rozhodnutie vysvetlila tým, že na pracovnom trhu sa ešte stále neobjavujú náznaky tlaku na rast miezd. "Rozhodla som sa hlasovať za ponechanie súčasnej úrovne 4,75 %, pretože vyššia inflácia sa neprejavila v náraste miezd," povedala.
Lomaxová ďalej poznamenala, že sú stále očividné riziká rastu miery inflácie, ale v prípade nerozvážneho sprísňovania monetárnej politiky môže zbytočne prísť k výkyvom ekonomiky a tým aj k postihnutiu pracovných miest a celkového dopytu. "Nemyslím si, že ak je inflácia momentálne vyššia než stanovený cieľ, je to presvedčujúcim dôkazom o tom, že sa ekonomika prehrieva," reagovala na argument prehrievania ekonomiky.
Analytici očakávajú, že centrálna banka zvýši v tomto mesiaci základnú úrokovú sadzbu na 5 % a začiatkom budúceho roka o ďalších 25 bázických bodov. Viceguvernérka svojimi vyjadreniami ich predpovede zneistila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:58