StoryEditor

Novým guvernérom Talianskej národnej banky sa stane Mario Draghi

29.12.2005, 14:25
Autor:
TASRTASR

Talianska vláda dnes vybrala finančného experta Maria Draghiho za nového guvernéra Talianskej národnej banky (TNB).
Draghi sa stane nástupcom Antonia Fazia, ktorý prednedávnom odišiel z tejto funkcie kvôli viacerým škandálom a ktorého od leta vyšetruje prokuratúra. Formálne musí Draghiho do funkcie vymenovať prezident Carlo Azeglio Ciampi, po vládnom návrhu sa to však v Taliansku považuje iba za formalitu.
Draghi, ktorý má 58 rokov, je v súčasnosti viceprezidentom americkej banky Goldman Sachs v Londýne. Od roku 1991 až do roku 2001 bol generálnym riaditeľom rímskeho ministerstva financií, kde stál na čele rozsiahlej privatizácie telekomunikačného, bankového a energetického sektora. Stál aj pri vstupe Talianska do Európskej menovej únie (EMÚ). V roku 1998 navrhol legislatívu, známu tiež ako Draghiho zákon, ktorá v Taliansku stanovuje pravidlá pre správu korporácií (corporate governance) a fúzie spoločností. V roku 2000 bol vymenovaný za predsedu Hospodárskeho a finančného výboru Európskej únie, ktorý pripravuje agendu na pravidelné mesačné stretnutia ministrov financií členských štátov únie.
Fazio odstúpil z funkcie guvernéra TNB 19 decembra 2005. Nakoniec podľahol silnému tlaku, ktorý bol na neho vyvíjaný potom, čo vyšlo najavo, že je zapletený do škandálu okolo prevzatia talianskej banky, keď uprednostnil nevýhodnejšiu domácu ponuku pred zahraničnou. Tento škandál výrazne poškodil medzinárodný imidž Talianska.
Faziova pozícia sa stala neudržateľnou potom, čo vyšlo najavo, že ho vyšetruje milánska prokuratúra kvôli podozreniu zo zneužívania interných informácií pri obchodovaní s cennými papiermi (insider trading) a následne sa od neho odvrátili aj jeho politickí stúpenci vo vláde.
Šesťdesiatdeväťročný Fazio stál na čele Talianskej národnej banky od roku 1993. Aj napriek nátlaku na odstúpenie, ktorý sa spustil v júli, keď bol obvinený z uprednostnenia Banca Popolare Italiana pred holandskou bankou ABN AMRO pri súboji o prevzatie Banca Antonveneta, Fazio až do 19. decembra zotrvával vo funkcii.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:01