StoryEditor

Čierny pondelok na pražskej burze

23.05.2006, 11:36
Autor:
TASRTASR

Pražská burza zažila masívny výpredaj. V jeho dôsledku postihol hlavný index PX pokles o takmer 6 %, keď sa na pražský trh preliala nedôvera zo zahraničia. Celoeurópsky index FTSEurofirst 300 v pondelok klesol o 2,7 % na 1271,45 bodu a dostal sa tak na najnižšiu úroveň od 20. decembra.
Počas pondelkového obchodovania sa na pražskej burze najdrastickejšie prepadol kurz spoločnosti Unipetrol. Končil slabší o 13,3 % na 209,40 Kč, čo je v prepočte asi 279,30 Sk. Pritom jeho akcie v jednom okamihu strácali až 15 %. Druhý najväčší prepad postihol obľúbený "dividendový" titul Philip Morris, ktorý stratil viac ako 12 % a končil na 10 276 Kč.
"Po celý deň bolo možné vidieť na pražskej burze straty, na aké si nikto nepamätá. Predaje sa úplne vymkli kontrole," komentoval Roman Skalický z firmy Afin Broker.
"V stredne Európe má Praha povesť trhu, ktorý zasa toľko výkyvom nepodlieha. To, čo predviedla v pondelok, je dosť neobvyklé," uviedol Pavel Hadroušek zo spoločnosti Fio.
Deväť titulov z elitného trhu SPAD od minulého pondelka do tohto pondelka dohromady stratilo takmer 145 miliárd Kč trhovej hodnoty.
Pondelkový vývoj jednotlivých titulov je podľa exportov ťažko komentovať. "Je to výpredajová panika, kde nehrajú žiadnu úlohu základné ekonomické faktory. Je to hlavne o psychológii," podotkol Hadroušek.
Povesť českého trhu podľa analytikov utrpela. V niekoľkých posledných rokoch mal totiž povesť "bezpečného prístavu". Vďaka vstupu krajiny do Európskej únie (1. mája 2004) patril k najvýkonnejším na svete. Napríklad počas uplynulého roka získal asi 40 %. "Teraz si však musíme zvyknúť na to, že výkyvy bežné v zahraničí sa budú prejavovať aj na pražskom trhu," myslí si Jan Procházka z brokerského domu Cyrrus.
Veľký pokles postihol aj ďalšie európske burzy. Hlavný index vo Varšave stratil 5,6 %. Najviac v pondelok "vykrvácala" burza v Moskve, ktorá sa prepadla o viac ako 9 %, Istanbul išiel dolu o 8,3 %, informovala agentúra Bloomberg.
"Nálada sa veľmi rýchlo zmenila z veľmi optimistickej na veľmi pesimistickú," vyhlásil o vývoji v celej Európe analytik Andreas Gartner zo spoločnosti SEB. "Je to príležitosť k nákupu, ešte sme však nevideli dno," dodal.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
(1 CZK = 1,334 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 13:02