StoryEditor

Európa vyvíja novú stratégiu na riešenie obavy z nedostatku plynu

23.06.2006, 18:11
Autor:
TASRTASR

Európa vyvíja novú stratégiu na riešenie obavy z nedostatku zemného plynu. "Rokujeme s krajinami, ktoré zemný plyn ťažia, s tranzitnými krajinami a tiež s tými, ktoré zemný plyn spotrebúvajú, aby sa nám podarilo túto stratégiu účinne naplniť," uviedol dnes na stretnutí s novinármi zástupca generálneho riaditeľa generálneho riaditeľstva pre prepravu a energetiku z Európskej komisie Fabrizio Barbaso.
Stratégia je založená najmä na posilnení vnútorného trhu Európskej únie (EÚ). "Ak bude vnútorný trh dobre fungovať, nedostatky zemného plynu v niektorých častiach EÚ môžu byť pokryté zo zásob iných krajín," vysvetlil Barbaso. Pozitívnym následkom európskej krízy, ktorá vznikla na začiatku roka v dôsledku sporu medzi Ruskom a Ukrajinou, je, že slúžila ako včasné varovanie. Na prelome rokov znížil ruský plynárenský koncern Gazprom dodávky zemného plynu na Ukrajinu, pretože sa Moskva s Kyjevom nedokázali dohodnúť na cene za tranzit. Pritom Európa dostáva asi štvrtinu plynu z Ruska a väčšina tečie cez Ukrajinu. "Tento incident ukázal, že Európa je zraniteľná," dodal Barbaso.
Pre zabezpečenie dodávok zemného plynu do EÚ sú dôležité tranzitné krajiny. "Jediný možný postup je orientovať sa na spoluprácu, prípadne na multilaterálne riešenia a pristupovať k tranzitným krajinám ako k partnerom," vyhlásil generálny tajomník Eurogasu Jean-Marie Devos.
Odborníci z oblasti plynárenstva sa sústredili na konkurencieschopnosť a na budúcnosť zemného plynu v rámci odbornej diskusie počas dnešného Valného zhromaždenia spoločnosti Eurogas v Bratislave. "Podľa našich odhadov by v roku 2010 malo 70 % spotreby zemného plynu pochádzať z krajín mimo Európy, preto je Eurogas presvedčený, že plynárenský priemysel bude do budúcnosti čoraz viac čeliť výzvam v oblasti bezpečnosti dodávok," uviedol prezident združenia Eurogas Willy Bosmans.
Slovensko sa stalo centrom stretnutia práve v roku, keď si pripomína 150. výročie plynárenstva v krajine. Delegáti z 22 krajín Európy na tomto zasadnutí znovu zvolili za prezidenta Eurogasu Willyho Bosmansa zo spoločnosti Distrigas, Belgicko.
Eurogas je nezisková medzinárodná organizácia, ktorá zastupuje 36 európskych plynárenských spoločností a združuje 23 štátov. Podporuje rozvoj a spoluprácu v oblasti plynárenského priemyslu a reprezentuje záujmy európskeho plynárenského priemyslu smerom k EÚ a ostatným dôležitým subjektom na medzinárodnej úrovni.
SPP, a. s., je členom združenia Eurogas od roku 2001. Spoločnosť podnikajúca v oblasti zemného plynu zavŕši 1. júla 2006 právne rozčlenenie na spoločnosti SPP - preprava, a. s., s aktivitami v oblasti medzinárodnej prepravy a SPP - distribúcia, a. s., v oblasti zemného plynu. Akcionármi SPP sú s 51-% podielom Fond národného majetku (FNM) SR a so 49-% podielom konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a Gaz de France.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:45