StoryEditor

O dividendách SEPS bude vláda SR rokovať až o týždeň

01.03.2006, 18:08
Autor:
TASRTASR

Správu o analýze ziskovosti a návrhu opatrení na zvýšenie výšky vyplácaných dividend v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, a. s., (SEPS) po dohode šéfov rezortov hospodárstva a financií prerokuje vládny kabinet až na budúci týždeň. Novinárom to po dnešnom rokovaní vlády SR uviedol minister hospodárstva Jirko Malchárek.
Materiál, podľa ktorého by z minuloročného zisku SEPS vo výške zhruba 737 miliónov Sk mal štát na dividendách získať 166 miliónov Sk, mali ministri pôvodne prerokovať dnes. "Nie je problém vo výške dividend, lebo tá je premietnutá do štátneho rozpočtu, ako je schválený," povedal na tlačovej besede po rokovaní kabinetu minister financií Ivan Mikloš. Problém podľa neho spočíva iba v tom, že Ministerstvo financií (MF) navrhuje silnejšie znenie uznesenia. "Tak, aby nielen odporúčalo, ale ukladalo ministrovi hospodárstva, aby tejto problematike venoval náležitú pozornosť," vysvetlil Mikloš, podľa ktorého Malchárek jeho pripomienky akceptoval.
Na pokrytie investičných potrieb by z minuloročného zisku SEPS malo zostať po odpočítaní dividend 571 miliónov Sk. Financovanie investícií v budúcnosti by mal podnik zabezpečovať predovšetkým z vlastných zdrojov vrátane zisku. Podľa vedenia SEPS by prenosovka potrebovala ročne odložiť zo zisku na investície asi 400 až 500 miliónov Sk. V roku 2004 najmä vplyvom voľnejšieho regulačného rámca podnik dosiahol čistý zisk 1,7 miliardy Sk, štát ako 100-% vlastník prostredníctvom dividend odčerpal z neho až 1,6 miliardy Sk.
Do roku 2010 manažment SEPS odhaduje potrebu investovať zhruba 11 miliárd Sk. Konkrétne smerovanie investícií bude závisieť aj od investičného plánu pravdepodobného budúceho majoritného vlastníka Slovenských elektrární (SE) - talianskej spoločnosti Enel. Priamo vyvolané a nadväzujúce náklady na investície do technológie a infraštruktúry prenosovej sústavy v dôsledku odstavenia jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach (EBO) podnik odhaduje na 4,586 miliardy Sk.
Slovenská elektrizačná a prenosová sústava vznikla v roku 2002 v rámci rozdelenia SE. Jej jediným akcionárom je Fond národného majetku (FNM) SR. Prevádzkuje prenosovú sústavu a zabezpečuje prenos elektrickej energie cez 400, 220 a 110 kV vedenia, dovoz, vývoz a tranzit elektriny a jej presné meranie. K majetku SEPS patrí aj Slovenský elektroenergetický dispečing, prostredníctvom ktorého prenosovka zodpovedá za operatívne riadenie elektrizačnej sústavy a za vyrovnanú bilanciu spotreby a výroby elektriny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:00