StoryEditor

Banky na celom svete musia zakročiť proti praniu špinavých peňazí

08.07.2007, 15:34
Autor:
TASRTASR

Banky na celom svete musia tvrdšie zakročiť proti praniu špinavých peňazí. Vyplýva to z prieskumu nemeckej spoločnosti KPMG, na ktorom sa zúčastnilo 224 bánk z 55 krajín sveta. Jej výsledky dnes zverejnili v Berlíne.

Podľa nej 72 % oslovených finančných inštitúcií podalo v posledných troch rokoch viac trestných oznámení na podozrivé prípady prania špinavých peňazí ako v minulosti. V 42 % bánk sa počet podozrivých prípadov dokonca zvýšil nadpriemerne.

Podľa odhadov expertov ročne sa na celom svete preperie zhruba 1 bilión USD, v prepočte 24,586 bilióna SKK, prostredníctvom drogových dílerov, obchodníkov so zbraňami a iných kriminálnikov. Aj výdavky bánk na boj proti "špinavým" transakciám podľa štúdie od roku 2004 v priemere vzrástli o 58 %. Banky investujú najmä do kontroly platobného styku a školení spolupracovníkov.

V nasledujúcich troch rokoch sa výdavky zvýšia o 34 %. Podľa prieskumu každá štvrtá banka nie je v stave kontrolovať transakcie a kontá individuálnych klientov v zahraničí.

Proti zneužívaniu finančného systému na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu majú do decembra tohto roka krajiny Európskej únie prijať v poradí tretiu právnu smernicu proti praniu špinavých peňazí a zakomponovať ju do národných legislatív.

Informovala o tom agentúra DPA.

(1 USD = 24,586 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:01