StoryEditor

Nezávislosť ECB pomohla zlepšiť výkonnosť ekonomiky eurozóny

12.07.2007, 14:49
Autor:
TASRTASR

Nezávislosť Európskej centrálnej banky (ECB) pomohla zlepšiť ekonomickú výkonnosť eurozóny, uviedol to dnes portugalský minister financií Fernando Teixeira dos Santos, ktorý je predstaviteľom predsedníckej krajiny Európskej únie (EÚ).
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy by bol rád, keby malo 13 krajín Európskej menovej únie (EMÚ) väčší vplyv na výmenný kurz eura. Francúzsko viní ECB z toho, že silné euro je výsledkom politiky zvyšovania úrokových sadzieb v záujme udržania inflácie.
Portugalský minister dnes prezentoval ekonomické a finančné zámery portugalského predsedníctva vo výbore Európskeho parlamentu (EP). Teixeira dos Santos zdôraznil nevyhnutnosť zlepšiť kvalitu verejných financií na zaistenie udržateľnosti ekonomickej a sociálnej politiky.
Pokiaľ ide o obavy, že Francúzsko si chce vyjednať osobitné podmienky pri dodržovaní rozpočtových pravidiel únie, portugalský minister uviedol, že s Francúzskom sa bude jednať rovnako ako s ostatnými krajinami eurozóny.
K zlepšeniu ekonomického rastu vedú podľa Španiela iba štrukturálne reformy, a nie snahy o ovplyvňovanie nominálneho výmenného kurzu eura.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:19