StoryEditor

Súd dnes o Gabčíkove nerozhodol

27.11.2007, 10:43
Prvostupňový okresný súd Bratislava II. dnes po viac ako hodinovom pojednávaní na neurčito odložil spor o platnosť zmluvy, na základe ktorej Slovenské elektrárne prevádzkujú vodnú elektráre v Gabčíkove.
Tento energetický zdroj využívajú Slovenské elektráne ovládané talianskym Enelom na základe zmluvy pripravenej ešte počas druhej Dzurindovej vlády. Žalobu o neplatnosť zmluvy podal v marci tohto roku Úrad pre verejné odstarávanie, pretože Slovenské elektrárne získali možnosť prevádzkovať Gabčíkovo bez verejnej súťaže.

Dôvodom na odročenie pojednávania bola žiadosť právneho zástupcu štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, ktorej elektráreň patrí, aby pred súdom vypovedali viacerí svedkovia. Mali by okrem iného uviesť dôvody, prečo bola takáto zmluva vôbec pripravená. Súd žiadosti vyhovel. Vypovedať by tak mali napríklad bývalý riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, ktorý spomínanú zmluvu podpísal. Ale aj niektorí bývalí predstavitelia Slovenských elektrární a privatizační poradcovia predchádzajúcej vlády, ktorí jej radili pri privatizácii slovenskej energetiky. 


Medzníky Vodného diela Gabčíkovo

1977 podpísanie medzištátnej zmluvy o spoločnej výstavbe Sústavy vodných diel na Dunaji

1989 Maďarsko prerušilo na stavbe práce a neobnovilo ich

1992 Slovensko prehradilo Dunaj a dalo do prevádzky náhradný projekt vodného diela

1997 súd v Haagu určil, že Maďarsko a Slovensko majú ďalej rokovať a vyriešiť spor

1998 Slovensko a Maďarsko pripravili rámcovú dohodu, ktorú však maďarská strana nepodpísala

2006 - 2007 Slovensko pripravilo návrh novej dohody na riešenie sporu
Právny zástupca Vodohospodárskej výstavby na súde napríklad zdôraznil, že gabčíkovský energetický zdroj podľa jeho názoru prevádzkujú Slovenské elektrárne neoprávnene. Dôvodom má byť ustanovenie medzištátnej zmluvy medzi Česko-Slovenskom a Maďarskom o výstavbe Sústavy vodných diel na Dunaji z roku 1977, ktorú Medzinárodný súd v Haagu uznal za platnú. Podľa tejto medzištátnej dohody elektráreň v Gabčíkove nemôže prevádzkovať súkromná firma, ale iba štát a ním poverená organizácia. 
Ak by Slovenské elektrárne súdny spor prehrali, nie je vylúčené, že gabčíkovský zdroj by znova prevádzkoval štát. Teraz sa o výnosy z výroby elektriny delí so Slovenskými elektrárňami.

Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.
Prečítajte si aj:
Po pätnástich rokoch nič nové v Gabčíkove

Bol 24. október 1992. Pri Čunove pod Bratislavou začali nákladné autá zhadzovať do Dunaja kamene a betónové kocky. Prehradzovanie rieky sa začalo. Vody Dunaja zmenili smer. Odklonili sa od starého koryta rieky do prívodného kanála, na konci ktorého je gabčíkovská vodná elektráreň. Tým bolo vodné dielo v prevádzke. Ale nie podľa pôvodného spoločného projektu, ktorý počítal aj s priehradou v maďarskom Nagymarosi, ale náhradného, na kratšom úseku.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Vodné dielo Gabčíkovo by sa malo podľa Gašparoviča dobudovať

Prezident SR Ivan Gašparovič vyslovil želanie, aby aj maďarská strana uznala, že Vodné dielo Gabčíkovo treba dobudovať. Pre TASR to dnes uviedol pri príležitosti návštevy Vodného diela Gabčíkovo v súvislosti s 15. výročím od jeho spustenia do prevádzky.

Podľa Gašparoviča by Gabčíkovo malo naplniť tú myšlienku, ktorú malo pri projektovaní. "Maďarská strana, aj keď určite v duchu chápe, že Gabčíkovo je pozitívne, ale treba, aby aj verbálne a politicky uznala, že toto dielo treba dokončiť," povedal.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:25