StoryEditor

Koncern Fritz odložil na neurčito investíciu pri Prešove

06.12.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

Nemecký koncern Richard Fritz odložil na neurčito realizáciu svojho investičného zámeru v priemyselnom parku IPZ Prešov - Záborské. TASR to dnes oznámil jeho predstaviteľ Karl Soldner. Ako dôvody tohto kroku uviedol, že firma so 60-ročnou tradíciou vo výrobe rôznych druhov skiel a plastových výrobkov pre automobilový priemysel nedostala doteraz žiadnu odpoveď na svoju žiadosť z 31. októbra 2006 o poskytnutie štátnej pomoci a mešká výstavba infraštruktúry k budúcemu areálu IPZ, pritom vlastná investícia - výrobná hala je pred dokončením. Už podľa skôr medializovaných informácií koncern žiadal od vlády SR 90 miliónov Sk v investičných stimuloch.
Podľa pôvodných zámerov mal nový závod na ploche približne 7 000 m2 začať fungovať od tohoročného septembra. Išlo o celkový investičný náklad v objeme 7 miliónov EUR, v prepočte 233 miliónov SKK, a to vrátane vybavenia. Po úplnom nábehu malo mať zamestnanie v novej fabrike 400 pracovníkov.
Soldner zdôraznil, že koncern zachová svoju prevádzku v Haniske pri Prešove, ktorú ako výsledok spolupráce so spoločnosťou Dúha, a. s., Prešov otvoril v júni 2006. Doterajšiu zamestnanosť v počte 80 pracovníkov sa pripravuje v blízkom čase zvýšiť na 150 osôb.
Práce na fabrike v IPZ Prešov - Záborské koncern pozastavil i napriek značnému objemu už vynaložených nákladov. Prispelo k tomu aj, ako Soldner dodal, spochybňovanie pozície správcu IPZ Prešov, a. s., ktorý je zmluvným partnerom koncernu. Možná zmena vo vlastníckej štruktúre prenajímateľa zo súkromnej spoločnosti na spoločnosť ovládanú mestom Prešov je pre nemeckú firmu závažnou novou skutočnosťou a v súčasnom období neakceptovateľnou. Ohrozené sú aj garancie 25-ročného nemenného nájomného vzťahu, ako aj istota koncernových investícií do technického zhodnotenia haly pre spustenie technológie.
Investor pritom uskutočnil pre nový závod vydarenú náborovú kampaň na vyše 200 pracovných miest. Realizovala ju na základe dohody s ním sprostredkovateľská firma AKS Consulting, s. r. o., Bratislava. Koncern má 2 fabriky v Nemecku, 1 v Maďarsku a 6 rokov v Malackách, kde pracuje asi 650 ľudí.
Koncern Fritz chcel pôvodne novú investíciu umiestniť do Rumunska, Bulharska alebo na Ukrajinu. Pred bezmála troma rokmi sa rozhodol pre východné Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 10:45