StoryEditor

OPEC v júli zvýšil produkciu o 300 000 barelov denne

25.07.2007, 16:01
Autor:
TASRTASR
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu v tomto mesiaci pravdepodobne zvýšila produkciu. Toto očakávanie sa zakladá na fakte, že členské štáty kartelu, vrátane Nigérie, Iraku a Angoly zvýšili svoje dodávky.

Desať členov OPEC, ktorí sú viazaní ťažobnými kvótami, teda s výnimkou Iraku a Angoly, by mali v júli priemerne denne produkovať 26,9 milióna barelov ropy (1 barel = 159 litrov), čo je o 100 000 barelov denne viac ako v júni. Uviedol to šéf spoločnosti Petrologistics, ktorá sleduje lodné dodávky, Conrad Gerber.
Podľa odhadu Saudská Arábia, ktorá je najväčším exportérom, aj napriek prudkému rastu cien smerom k rekordným výškam zatiaľ nezvyšuje ťažbu a ignoruje výzvy spotrebiteľských krajín na rozdiel od ostatných členov kartelu. "Zatiaľ príliš nepovolili kohútiky. Obávajú sa, že ak ich otvoria, ceny klesnú," povedal Gerber.
Nigéria v júli zvýšila produkciu asi o 100 000 barelov denne na 2,12 milióna barelov denne. Nárast je odrazom menšieho negatívneho vplyvu ozbrojených útokov v delte Nigeru na ropný priemysel v krajine. Rovnako sa zvyšuje aj ťažba v Iráne, ktorá vyskočila o 50 000 barelov na 3,95 milióna barelov denne, ako vyplýva zo správy Petrologistics.
Celkovo sa podľa prognózy dodávky 12 členov kartelu v júli medzimesačne zvýšili o 300 000 barelov na 30,7 milióna barelov denne. Produkcia v Iraku by mala v tento mesiac dosiahnuť 2,08 milióna barelov oproti 1,94 milióna barelov denne v júni. Ťažba v Angole pokračuje v raste, pretože sa do prevádzky dostávajú nové polia. V júli by mala v porovnaní s júnom vyskočiť o 30 000 barelov na 1,69 milióna barelov denne. Naopak, Saudská Arábia, ktorá je najväčším exportérom, pumpuje stále 8,6 milióna barelov denne.
OPEC, ktorá je zdrojom viac ako tretiny ropy nachádzajúcej sa na svetovom trhu, sa koncom vlaňajška v dvoch krokoch dohodla na znížení produkcie o 1,7 milióna barelov denne alebo o 6 %. Druhé zníženie nadobudlo platnosť 1. februára. Aj napriek júlovému rastu ťažby zostáva produkcia kartelu nižšia ako v novembri 2006 (27,5 milióna barelov denne), než sa členovia OPEC dohodli na priškrtení kohútikov.
Kartel opakovane odmietol výzvy spotrebiteľských krajín na zvýšenie produkcie kvôli prudkému rastu cien. Podľa argumentov OPEC je na trhu dosť ropy a príčinou rastu jej cien sú problémy rafinérií v USA a geopolitické napätie. OPEC bude o svojej ťažobnej politike najbližšie rokovať 11. septembra vo Viedni.
Informovala o tom agentúra Reuters.
1 lom pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 17:46