StoryEditor

Televízia má nového šéfa, dočasne

17.12.2007, 10:53
Autor:
redredTASRTASR
Rada Slovenskej televízie (STV) na svojom dnešnom zasadnutí zvolila nového štatutárneho zástupcu STV, ktorým sa stal Jozef Mračna. Za Mračnu hlasovalo osem z pätnástich členov rady. Mračna bol doteraz riaditeľom techniky v STV, funkciu štatutára už v minulosti vykonával.

Od augusta 2002 do januára 2003, spolu s Jozefom Filom prevzal agendu po odchádzajúcom riaditeľovi STV Milanovi Materákovi. Vykonával ju do vymenovania nového generálneho riaditeľa, ktorým sa stal Richard Rybníček.
  O opätovné hlasovanie o svojom zvolení do funkcie štatutárneho zástupcu STV dnes radu požiadal aj zástupca odvolaného generálneho riaditeľa Slovenskej televízie (STV) Radima Hrehu Nikolaj Savický. Ten začal funkciu štatutára STV vykonávať automaticky po odvolaní riaditeľa, rada ho v nej už na predchádzajúcom zasadnutí nepotvrdila. Predseda rady Bohumír Bobocký však Savického návrh odmietol s tým, že rada už raz o ňom, ako o štatutárovi hlasovala.
  Rada STV sa dnes oboznámila s právnymi stanoviskami výkladu spomínaného zákona, zobrala ich na vedomie a zvolila nového štatutára STV, ktorým sa stal Mračna.
  Generálneho riaditeľa STV Radina Hrehu odvolala Rada STV 11. decembra 2008. Rozhodlo o tom desať členov rady, dvaja - Ladislav Straka a Peter Malec sa zdržali hlasovania. O odvolaní nehlasovali Naďa Lazarová, Karin Habšudová, Ján Greššo, ktorí neboli na zasadnutí rady prítomní.


Kto príde po Hrehovi. Boj sa už začal

Okamžite po odvolaní generálneho riaditeľa STV Radima Hrehu z funkcie sa začal boj o jeho horúce kreslo. V hre je dočasné šéfovanie až do nástupu nového vedenia ako aj samotný post Hrehovho "riadneho" nástupcu. Rada STV musí vypísať výberové konanie na nového šéfa STV najneskôr do 26. decembra. HN oslovila viacerých odborníkov, ktorí kandidovali proti Hrehovi vlani. Hoci otázku opätovnej kandidatúry považujú za predčasnú, niektorí z nich ju nevyúčili. "Smerovanie STV a jej fungovanie ma vždy zaujímali, pretože má obrovský vplyv na zdravý vývoj spoločnosti. Tento záujem som nestratil. Samotné rozhodnutie však dnes nemá definitívnu podobu," povedal filmový producent Patrik Pašš. Ak by vstúpil do zápasu o kreslo šéfa STV, predstavil by podobný projekt ako vlani. "Niektoré veci by sa zmenili, ale celková filozofia - slušnej televízie - ostáva rovnaká."

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Spory o milióny,sťahovanie, ale aj nové televízne kanály

Súdne spory o stovky miliónov korún, boj o financie zo štátneho rozpočtu, digitalizácia rozsiahleho archívu. To sú len niektoré z mnohých úskalí, ktoré čakajú na nového riaditeľa Slovenskej televízie. Možnosti verejnoprávnej inštitúcie a voľnosť, ktorú bude mať nový šéf pri riadení kormidla sú najviac obmedzené financiami, ktoré získa pri novom systéme výberu koncesií. Ten by mal byť známy do leta 2008. Ministerstvo kultúry predpokladá, že efektívnejší výber koncesií prinesie televízii 2,2 miliardy korún.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
STV netreba spasiteľa, ale dobrý tím

Rozhovor. Predseda Rady STV Bohumír Bobocký pre HN:

Aké podmienky musí splniť nový generálny riaditeľ?
– Musí mať vysokoškolské vzdelanie, trojročnú prax s riadením,  musí byť právne bezúhonný a predložiť projekt.
Hreha vydržal rok a hovoril o tvrdých tlakoch a strese, o nemožnosti utiahnuť STV pri súčasnom financovaní. Bude o toto kreslo vôbec záujem?
– Bol aj riaditeľ, ktorý vydržal jediný deň a tuším len dvaja či traja vydržali dlhšie ako rok. Je to náročná pozícia, ale STV nepotrebuje „spasiteľa“, ale jeden seriózny tím s odborníkmi v prvom rade na program, digitalizáciu a ekonomiku.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:33