StoryEditor

Skupina OMV ponúkla za 1 akciu MOL 128 EUR

25.09.2007, 11:58
Autor:
TASRTASR
Rakúska energetická skupina OMV to myslí s prevzatím maďarského regionálneho konkurenta MOL vážne. V prekvapujúcej písomnej ponuke akcionárom MOL ponúka za 128 EUR jednu akciu, čím ocenila maďarskú ropnú a plynárenskú skupinu na 3,5 bilióna HUF.

V prekvapujúcej písomnej ponuke akcionárom MOL ponúka 32 000 HUF za jednu akciu (128 EUR, v prepočte 4 368 SKK), čím ocenila maďarskú ropnú a plynárenskú skupinu na 3,5 bilióna HUF.
Maďarská vláda a manažment MOL pritom nedávno striktne odmietli prevzatie rakúskou skupinou. Medzitým však OMV opäť zvýšil svoj podiel v MOL z 18,6 na 20,2 %.
Predstavenstvo OMV v návrhu na spoluprácu "letter of intent" pozýva predstavenstvo MOL na "konštruktívne rozhovory". Najväčšou prekážkou pri prevzatí maďarskej skupiny je jej systém hlasovacích práv. Za súčasných podmienok nie je možné, aby OMV dosiahol hlasovaciu väčšinu v MOL.
Navrhovaná cena za jednu akciu je o 19 % vyššia ako jej uzatváracia cena po pondelňajšom obchodovacom dni. OMV je pripravená v rámci kúpnej ceny ponúknuť až do 25 % akcií OMV, avšak iba vtedy, ak získa najmenej 50 % hlasovacích práv v MOL a súhlas antimonopolných úradov EÚ.
MOL zatiaľ nereagoval na ponuku OMV. Podľa maďarskej agentúry MTI MOL na vlastnú žiadosť prerušil obchodovanie s akciami skupiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:42