StoryEditor

Ďalší dlžník u Tomanovej

23.08.2007, 00:00
Neziskovka Privilégium nebola jediná, ktorá v čestnom prehlásení k žiadosti o dotáciu od rezortu práce zatajila, že štátu dlhuje na daniach. HN sa podarilo nájsť ďalšieho zadlženého žiadateľa, ktorý o sebe tvrdil, že je "čistý".

Ide o Psychiatrickú liečebňu Samuela Bluma v Plešivci. Jej riaditeľ Pavol Džodla sám priznal, že majú dlhy na daniach okolo dva milióny korún - liečebňa pritom žiada od ministerstva práce Viery Tomanovej (Smer-SD) 450-tisíc korún.

Džodla tvrdí, že tento rok už dlh nevytvárajú - dane totiž platia. "Myslel som si, že sa to týka času, keď sme o dotáciu požiadali," obhajuje nesprávne napísané čestné prehlásenie. Rezort práce však nepripúšťa, aby žiadateľ dlhoval štátu. Kto uvedie nesprávne údaje, porušuje zákon. Tomanovej ľudia si na žiadateľa z Plešivca chce posvietiť. "Pravdivosť čestného prehlásenia bude preverovaná," vyhlásila hovorkyňa ministerstva Oľga Škorecová.

Už dnes však Džodlovi odkazuje - liečebňa na dotáciu nárok nemá, keďže sú zariadenie zdravotnícke, nie sociálne. Šéf liečebne však oponuje: Žiadali sme peniaze na sociálny účel. Psychiatrická liečebňa má navyše dlh aj v Sociálnej poisťovni - 6 miliónov korún.

Ďalší dlžník u Tomanovej
Žiadosti posielala liečebňa do konca júna. Komisia ministerstva, ktorá bude rozhodovať, by mala zasadať najskôr v októbri. Pôjde sa však ešte podľa starých pravidiel. Ministerka práce Tomanová nedávno ohlásila, že zmenu chystá až od budúceho roka. Čestné prehlásenie sa dnes dá ľahko obísť, keďže nie je potrebné aj potvrdenie príslušného daňového úradu.

Psychiatrická liečebňa žiada 450-tisícovú dotáciu na materiálne vybavenie 35-lôžkového oddelenia. "Naše dlhy vychádzajú z toho, že sme zariadenie patriace pod ministerstvo zdravotníctva. Len toľko môžem platiť, koľko nám štát dá," hovorí Džodla. Tvrdí, že v čase, keď požiadali o dotáciu, nárast dlhu zastavili. "Zlepšili sa nám podmienky. Splácame, čo môžeme."

Dotácia dvakrát do roka
Šťastie znova skúša aj nezisková organizácia Domov na pol ceste Horné Saliby. Podľa najnovšej žiadosti očakáva od rezortu práce 2,3 milióna korún na rekonštrukciu Centra sociálnych služieb Rimavské Janovce. Ide o spoločnosť, ktorá už v tomto roku získala 2,7 milióna korún. A dlh voči Sociálnej poisťovni? 1,6 milióna korún. Štatutár spoločnosti Jozef Lukovics však hovorí, že už je to vyrovnané. Internetovú stránku Sociálnej poisťovni naposledy aktualizovali v júni a dlh tam stále figuruje. Hovorkyňa poisťovne Lýdia Výborná uviedla, že ak bol dlh naozaj splatený, informácia sa objaví v novom zozname. Podľa Lukovicsa nie je nič zvláštne, ak o dotáciu žiadajú dvakrát v tom istom roku. "Uvidíme. Žiadať môžem. Však to nie je zakázané." Poprel tiež, že by mali nevyrovnané záväzky voči daňovému úradu.

Prepojenie na Smer
Zaujímavé v tomto prípade je však personálne prepojenie - ako informoval denník Sme, riaditeľkou tohto zariadenia v Močenku je Darina Holovičová, ktorá je zároveň členkou okresnej rady Smeru-SD v Šali. V čase, keď prepukla táto kauza, sa ministerstvo bránilo, že nebol porušený zákon. "Je smutné, že médiá začínajú preferovať politický pohľad na problematiku sociálnej pomoci. Podstatný je však obsah a nie obal," uvádza ministerstvo vo svojom oficiálnom stanovisku. Tlačový a mediálny odbor pritom zverejnil, že Domov na pol ceste dostával dotácie aj za minulého vedenia - po milióne korún v roku 2004 aj v roku 2005 im priklepol exminister práce Ľudovít Kaník. Upozornili tiež na fakt, že dlhy na odvodoch mala spoločnosť aj v tomto čase.

Kto žiada od Tomanovej najviac:

  • Senior, geriatrické centrum Modra: 18,7 milióna korún
  • Domov sociálnych služieb pre dospelých OAZIS, Komárno: 7,8 milióna korún
  • Arcidiecézna charita Košice: 6,8 milióna korún a 1,6 milióna korún
  • Obec Tekovská Breznica na prestavbu materskej školy na Domov sociálnych služieb: 5,7 milióna korún
  • Kongregácia sestier Služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie, Prešov: 4,9 milióna korún
  • Pro Human, Kamenica nad Hronom: 4,5 milióna korún
  • Obec Závažná Poruba pre Dom opatrovateľskej služby: 4 milióny korún
  • Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Petržalke: 3,9 milióna korún
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:56