StoryEditor

Cena tepla pre domácnosti môže vzrásť až o 10 percent

12.12.2007, 13:03
Autor:
SITASITA
Cena tepla na budúci rok môže pre domácnosti v priemere vzrásť až o 10 %. Ako uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný v priemere by sa tak cena tepla mohla pre jednu domácnosť zvýšiť o 33 až 55 Sk za jeden gigajoul (GJ).

Na konci októbra pritom avizovali teplári maximálne zvýšenie cien tepla pre domácnosti na úrovni 4 %, a to kvôli medziročnému zníženiu objednaného množstva tepla odberateľmi. "Minulý týždeň sme dostali od Slovenského plynárenského priemyslu ceny zemného plynu pre budúci rok. Po spracovaní nových cien a ich aplikácie do potrebných vzorcov sa zistila absurdná skutočnosť, na základe ktorej sú výsledné ceny zemného plynu vo všetkých kľúčových tarifách o 10 až 15 % vyššie, ako uvažoval regulačný úrad pre výpočet ceny tepelnej energie pre rok 2008," zdôvodnil nové odhady vývoja cien tepla Obšívaný. Podľa neho pritom Slovenský plynárenský priemysel (SPP) tvrdí, že zvyšujú cenu plynu len o 4 až 6 %.
Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) obviňuje SPP, že má "zvláštny postup pri tvorbe cien". "Na zvláštnom postupe SPP pri tvorbe cien nemáme žiadny záujem, a pokiaľ sa zvýši cena tepla, bude to následok konania SPP a jeho cenovej politiky," dodal Obšívaný. Podľa neho neodôvodneným zvýšením cien zemného plynu sú potlačené všetky doterajšie úvahy a analýzy, že cena za jeden GJ vzrastie o 4 až 6 %, ale z dôvodov nižších objednávok platby odberateľov klesnú. SPP podľa teplárov tvrdí, že ceny plynu museli zvýšiť pre rokovania s ruským dodávateľom plynu Gazpromom-Export. "Ale rokovania nie sú ešte ukončené, tak z akého dôvodu už zvyšujú ceny plynu, podľa nich o 4 až 6 %?," zdôraznil Obšívaný.
Členovia SZVT podľa neho odmietajú podpisovať dodatky k zmluvám na dodávku plynu pre budúci rok . "Pokiaľ SPP nepreukáže oprávnenosť svojho zvýšenia cien plynu o 6 %, ako prezentujú, budeme platiť za plyn podľa vzorcov a cien platných pre tento rok a budeme so SPP rokovať. Výrobcovia tepla nechcú dopustiť, aby takéto zvyšovanie cien plynu občania zaplatili pre SPP prostredníctvom výrobcov tepla, lebo v cene tepla sa premieta len skutočne fakturovaná cena od SPP," konštatoval Obšívaný.
Zemný plyn vstupuje do ceny tepla približne 65 %, tzv. variabilná zložka ceny tepla. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odporučil teplárom počítať vo svojich kalkuláciách s cenou plynu o 5,5 % nižšou oproti odporúčanej cene v tomto roku. Zvyšok ceny tepla tvorí fixná zložka tepla, ktorá pozostáva napríklad z primeraného zisku spoločnosti, odpisov hmotného a nehmotného majetku, či z investícií a nákladov na opravu a údržbu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:50