StoryEditor

Koalícia má dôveru. Nie však jednotu

Premiér Robert Fico a jeho vláda majú dôveru parlamentu. Koalícia si tak oficiálne potvrdila koniec doteraz najväčšej krízy, ktorá smerovala k jej rozpadu. Hlasovanie o dôvere vláde Fico spojil s hlasovaním o štátnom rozpočte na budúci rok.

Na hlasovaní nechýbali ani koaliční lídri SNS Ján Slota a ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Fico im pred celým plénom priateľsky potriasol rukou, čím im poďakoval za prejav dôvery. Podľa predsedu opozičnej SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu bolo hlasovanie o dôvere vlády spojené s rozpočtom prázdny gestom. Koalícia bude môcť dokázať svoju pevnosť podľa neho až o pár dní. Opozícia totiž už dnes podá návrh na odvolanie samotného premiéra.
Koalícia na štyri roky?
Koaliční partneri sa zhodli, že parlament dal včera jasný signál, že koalícia je pevná. Za jej dôveru totiž hlasovali všetci 85 koaliční poslanci. Fico skonštatoval, že dôvera vláde sa blíži k ústavnej väčšine. "Pevne verím, že táto koalícia vydrží minimálne štyri roky s perspektívou na osem," vyjadril presvedčenie po hlasovaní predseda Slota. Mečiar, ktorý bol najväčším jazýčkom na váhe, vyhlásil, že jeho strana urobí všetko pre to, aby to tak bolo. "Keď vstupujete do manželstva, ste presvedčený o tom, že to bude na celý život a nikdy nepredvídate detaily."
O jednotnosti koalície však až tak jednoznačne hovoriť nemožno. Už na tejto schôdzi budú koaličné kluby hlasovať rozdielne - a to o zrušení priestupkovej imunity, teda ústavnom zákone. S návrhom prišiel predseda parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška. HZDS a SNS ani po zažehnaní koaličnej krízy návrh v parlamente nepodporia. HN to potvrdili zástupcovia národniarov aj ľudovcov. Slota trvá na tom, čo už povedal. "Už sme sa jasne vyjadrili. Principiálne s tým nesúhlasíme," vyhlásil pre HN. Navyše to vraj Paška s nimi nekonzultoval a nie je to ani súčasťou programového vyhlásenia vlády. Rovnaký názor zastáva aj poslanecký klub HZDS. "Budeme hlasovať proti. Je taká dohoda v klube," povedal HN poslanec ĽS-HZDS Ján Kovarčík. HZDS je podľa neho prekvapené, prečo Paška s takým návrhom vôbec prišiel. "Považujeme tento krok za určitý populizmus predstaviteľov strany Smer," dodal Kovarčík.
Ďalší spor?
Smer sa netají tým, že podporu svojich koaličných partnerov pri imunite očakáva. "Smer dal isté sľuby verejnosti, chce konať čestne a transparentne a škoda, že sme nenašli pochopenie u koaličných partnerov," skonštatoval pre HN podpredseda parlamentu za Smer Miroslav Číž. Vyjadril ľútosť nad tým, že ich koaliční kolegovia nebudú hlasovať za. "Mne osobne to bude prekážať." Či sa ešte pokúsia zástupcovia Smeru zlomiť koaličné kluby na svoju stranu, neprezradil. Sú ochotní ešte rokovať. "Ak to prejde prvým čítaním, potom sa tam dá ešte robiť čokoľvek, ale základ je, že to musí prejsť do druhého čítania."
Do mája budú ticho
Politológ Peter Horváth predpokladá, že do mája vážne spory v koalícii nevypuknú. "Už v minulosti dokázali, že pokiaľ ide o vecnú stránku, vedia sa dohodnúť." Problém podľa neho môže nastať vtedy, ak sa opäť objaví ďalší pochybný politický krok predstaviteľa koaličnej strany. "Môže byť pokoj, ale môže sa to opäť spustiť aj na úplnej banalite. Vždy preváži politikum." Horváth je presvedčený, že koaliční partneri až do očakávaného rozhodnutia k euru nebudú predkladať také návrhy, ktoré by vyvolali konflikty v rámci koalície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:12