StoryEditor

Lazík: Kríza realitného trhu v USA nemá žiadny dopad na ceny nehnuteľností v SR

10.08.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

I keď kríza realitného trhu v USA pretrváva a zasiahla aj európsky finančný trh, neexistuje jej priamy vplyv na pokles alebo nárast cien nehnuteľností na Slovensku. Možno sa len investičný kapitál presunie dočasne do iného segmentu alebo regiónu. Uviedol pre TASR generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík. Spomínaná kríza sa vzťahuje na tzv. subprime hypotéky, teda hypotéky pre ľudí s horším ratingom a nižšími príjmami.
"Tento príklad," upozornil Lazík, "vo všeobecnosti dáva do pozornosti legislatívu, ktorá by si mala okrem bánk všímať aj iné spoločnosti, u ktorých klient za požičané peniaze ručí nehnuteľnosťou. Súvisí to aj s ochranou spotrebiteľa, aby občan nebol vtiahnutý do vzťahu, ktorý je preňho rizikový, nevýhodný a dopredu odsúdený na zánik len preto, že sa nevyzná v zmluve a možných dôsledkoch."
Kríza realitného trhu je podľa Lazíka problémom príliš dravého prístupu hypo agentov v USA, ktorí sa možno pri ubúdaní klientov v bonitnej časti obyvateľstva preorientovali na menej bonitných. Ponúkli im krátkodobo výhodné hypoúvery, ktoré po zvýšení úrokových sadzieb títo klienti nevedia platiť. K tomu sa pridala aj laxnosť hypotekárnych domov pri overovaní bonity klienta. Upozornil, že v hre je segment nehnuteľností, konkrétne rezidenčné nehnuteľnosti nižšej kvality. "Realitným trhom to však otrasie vtedy, keď príde k snahe o odpredaj nehnuteľnosti na splatenie istiny," domnieva sa Lazík. Takých nehnuteľností je ale veľa a nie je po nich dopyt. Vtedy odpredaná nehnuteľnosť nemusí stačiť na pokrytie istiny, ak k predaju vôbec dôjde. Klesnú ceny, ale výška dlhu zostáva rovnaká. Doplácajú na to nielen klienti, ale aj poskytovatelia úverov. "Riziko je v poľavovaní pri ohodnocovaní klientov, poskytovanie 100 alebo nad 100-% úverov menej bonitným klientom a zhoršenie všeobecnej ekonomickej situácie regiónu," vyjadril svoj názor Lazík.
Celkovo však spomínaná kríza realitného trhu môže znamenať dopad na trh v SR vo viacerých nefinančných rovinách, najmä však v edukačnej. Na tomto prípade v USA vidieť, aké sú hranice, ktoré by banky pri poskytovaní úverov nemali prekročiť. V tomto pohľade je slovenský finančný trh zdravý, poznamenal Lazík.
V tejto súvislosti informoval aj o cenách domov a bytov v USA v roku 2006 s výhľadom na rok 2007. Zo štatistických údajov vyplýva, že v USA medziročne klesol počet predaných domov aj ich priemerná hodnota. Vlani sa predalo 6,48 milióna domov, odhady na rok 2007 sú nižšie, 6,04 milióna domov. Nových domov sa predalo 1,05 milióna, tohtoročný odhad je 0,85 milióna domov.
V segmente staré byty priemerná cena medziročne vzrástla o 2 % na 223 600 USD, v prepočte 5,45 milióna SKK, v roku 2007 sa predpokladá vo výške 219 300 USD, čo znamená pokles o 1,2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:16