StoryEditor

Lieky miznú, sú nebezpečné

18.09.2007, 00:00
Rozhodli ste sa schudnúť pomocou liekov? Môže sa vám stať, že s ubúdajúcimi kilami budete postupne strácať aj chuť do života. Aj napriek prísnej kontrole sa totiž na trhu objavujú lieky, ktoré pacientovi môžu priniesť úľavu, inde mu však priťažia.

Odborníci tomu hovoria aj rozdvojená osobnosť lieku.

Nečistoty v lieku
Len tento rok musel Štátny ústav pre kontrolu liečiv stiahnuť z predaja trinásť podobných liekov. Najnovší prípad je z minulého týždňa. Z nemocníc musela na požiadanie výrobcu zmiznúť jedna celá séria lieku Cisplatin - Teva. V injekčnom prípravku určenom pre onkologických pacientov sa objavili chemické nečistoty. "Nežiaduce účinky vtedy prevažujú nad liečivými," vysvetľuje Ľubomír Šimkovič z kontrolného ústavu.

Spoločnosť Teva potvrdila, že jednu sériu lieku sťahuje - ale len dočasne. Nečistota vraj v lieku prekračuje prísne limity až po 18 mesiacoch. "Preto v tomto balení dočasne skracujeme dobu použiteľnosti z 24 na 18 mesiacov," uviedol pre HN konateľ firmy Zdeňek Zahradník. Vzápätí sa liek vráti do lekární.

Cisplatin patrí do kategórie liekov, ktoré sú veľmi toxické. Napriek tomu je významný pri liečbe rakoviny. "Bol to revolučný liek, pred tridsiatimi rokmi zmenil výrazne možnosti v onkológii," tvrdí onkológ Stanislav Špánik. Liek svoju pravú tvár ukáže až pri samotnej liečbe. Potvrdzuje to aj popredný slovenský farmakológ Pavol Švec: "Žiadne klinické sledovanie nie je také široké, aby pokrylo všetko."

Kde sa stala chyba?
Z trhu zmizol aj krvný derivát - teda liek vyrobený z ľudskej krvi, ktorý sa používa výhradne v nemocniciach. Niektoré výrobky totiž mali poškodené obaly a hrozilo riziko straty sterility. Rovnaký problém riešili aj v Maďarsku a Česku. Stiahnutý bol aj liek Viracept určený pre ľudí chorých na HIV. Všetky balenia mali byť kontaminované toxickou nečistotou.

O odstránenie z predaja požiadal držiteľ registrácie lieku. Podľa Šimkoviča by mali byť lieky po vydaní registrácie v poriadku. "Boli zaregistrované, odskúšané, účinné a bezpečné - zrejme sa niekde stala chyba."

Od chudnutia k samovražde
Ochrannú ruku nad všetkými medikamentmi na trhu krajín EÚ drží európska agentúra pre kontrolu liečiv EMEA. Tá upozornila členské krajiny aj na liek Acomplia, ktorý spôsoboval ľuďom s nadváhou ťažké depresie vedúce k samovražedným sklonom. U nás sa, našťastie, nepredával, v iných členských krajinách ho museli lekárne stiahnuť.

"Liekových tragédií je veľa," hovorí Švec. Nie je to však podľa neho iba problém liekov, ale často aj samotného pacienta. "Môže to byť alergiou, tisíc ľudí prežije a jeden to nemusí." Aj v dôsledku liekových afér je vývoj nových liekov natoľko zložitý, že si jeho financovanie môže dovoliť len niekoľko farmaceutických veľmocí. V súčasnosti sa originálne lieky vyvíjajú iba v siedmich štátoch sveta: v USA, Japonsku, Anglicku, vo Švajčiarsku, v Nemecku, Taliansku a vo Francúzsku.

Liekové tragédie
Svoju dvojitú tvár ukázal aj v minulosti smutne preslávený liek Contergan. Jeho povesť je poškvrnená výskytom novorodencov bez končatín alebo s deformáciami. V rokoch 1959 - 1960 sa bežne používal ako liek proti bolesti a na upokojenie. Pre plody tehotných žien mal avšak tragické následky. Na celom svete sa vtedy narodilo asi 12-tisíc detí s deformovanými alebo so žiadnymi končatinami. V súčasnosti sa používa na liečbu určitého typu nádorov. Ukázalo sa, že blokuje rastové hormóny, ktoré neboli v 50. rokoch známe. Blokáda zastaví rast niektorých nádorových buniek. Zatracovaný liek vyzerá ako nádej pre ľudí s rakovinou.

Smrťou sa skončili aj niektoré radovánky starších kardiakov po užití Viagry. Práve aféra s Conterganom viedla k zlomu v liekovej kontrole. Európske spoločenstvo zaviedlo v 60. rokoch legislatívu, ktorá prikázala prísne testy.

01 - Modified: 2003-06-11 14:35:38 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka na splátky
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 14:06