StoryEditor

JKX odkúpila od Aurelianu podiel na slovenskom ropnom prieskume

07.04.2008, 11:23
Autor:
SITASITA

Britská spoločnosť JKX Oil & Gas Plc. sa dohodla s ďalšou britskou firmou Aurelian Oil & Gas Plc. na prevzatí 25-percentného podielu na troch ropných prieskumných licenciách na Slovensku. Ako informovali obe spoločnosti JKX, po odsúhlasení slovenským ministerstvom životného prostredia prevezme štvrtinový podiel na prieskumných licenciách pre regióny Svidník, Medzilaborce a Snina. JKX za tieto podiely uhradí Aurelianu doterajšie náklady vynaložené v súvislosti s licenciami do 1. januára 2008 v objeme približne 300 tis. eur. Navyše uhradí polovicu z nákladov na plánovaný prvý seizmický prieskum licencovaných lokalít, ktoré by celkovo nemali prekročiť 3,2 mil. eur.

V ďalšom období sa budú náklady súvisiace so skúmaním ložísk deliť podľa podielu oboch spoločností, teda 25 % bude hradiť JKX a 75 % Aurelian. Aurelian, ako držiteľ licencií, doteraz na nich uskutočnil geologický prieskum polí, ktoré podľa spoločnosti potvrdili ich potenciál. Kontrakt na zabezpečenie seizmického prieskumu vyše 200 kilometrového úseku, na ktorom by sa mala spolovice finančne podieľať firma JKX, by mal Aurelian už onedlho podpísať s maďarskou spoločnosťou GES, pričom spustenie prác sa plánuje na začiatok júna tohto roku.

Uvedené licencie, ktoré v súčasnosti vlastnia slovenské dcérske spoločnosti Aurelianu, pokrývajú územie s rozlohou vyše 2 tis. kilometrov štvorcových v pohorí Karpát pri poľských hraniciach. Na poľskej strane hranice pritom bola významná produkcia ropy od polovice 19. storočia. Slovenská strana však zostáva do značnej miery nepreskúmaná a to napriek tomu, že na území, na ktoré sa vzťahujú licencie Aurelianu, sa už ropa ťažila z malých povrchových ropných polí a tri hlbšie prieskumné vrty preukázali významné zdroje hydrokarbónov už pred desiatkami rokov. Doteraz sa však nevykonali takmer žiadne seizmické prieskumy.

Podľa výkonného riaditeľa Aurelianu Michaela Seymoura majú slovenské licencované územia všetky predpoklady na to, aby sa tu nachádzali hydrokarbónové polia, pričom sú blízko produkčných vrtov v Poľsku a na Ukrajine. "Sú však nepreskúmané. Jestvujúci ťažký terén a náklady na obstaranie dostatočného množstva seizmických dát, nás pritom primäli na prizvanie partnera do tejto fázy. Sme však veľmi radi, že našim partnerom pri tomto projekte sa stáva JKX, s ktorým sme spolupracovali už predtým v Bulharsku," konštatoval Seymour.

Aurelian Oil & Gas Plc. bola založená v decembri 2002 jej výkonným riaditeľom Michaelom Seymourom so zameraním na ropné provincie v štátoch strednej Európy. V súčasnosti sa podieľa na viacerých prieskumných, ale aj produkčných a oceňovacích projektoch v Poľsku, na Slovensku, v Rumunsku a Bulharsku. JKX Oil & Gas Plc. je prieskumnou a produkčnou spoločnosťou kótovanou na londýnskej akciovej burze. V súčasnosti má licenčné podiely na Ukrajine, v Rusku, Bulharsku, Turecku a v Spojených štátoch amerických.

(1 EUR = 32,430 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:20