StoryEditor

Platobná disciplína slovenských domácností sa zhoršuje

16.09.2007, 13:33
Autor:
TASRTASR
Platobná disciplína slovenských domácností sa zhoršuje. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu European Payment Index (EPI), ktorý na jar tohto roka realizovala v 25 krajinách spoločnosť Intrum Justitia.

V rámci prieskumu sa podrobnejšie zisťovalo aj pozadie platobnej disciplíny slovenských domácností.

Z výsledkov vyplýva, že až 61 % slovenských spoločností venovalo za posledné 3 roky správe inkasa od domácností viac času. V roku 2004 pritom vyššie náklady na spravovanie príjmových účtov pre platby domácností udávalo len 41 % firiem.

V pozadí negatívneho trendu je predovšetkým selektívna platobná disciplína, keď zákazník uhradí len faktúru od jedného dodávateľa, pričom faktúry od ďalších dodávateľov zostávajú nevysporiadané. Ďalšími dôvodmi zhoršenej platobnej disciplíny sú nižší disponibilný príjem domácností, zvyšujúce sa životné náklady ako aj všeobecná zmena spoločenských hodnôt, keď upomienky a výzvy na zaplatenie záväzku strácajú na vážnosti.

Z prieskumu EPI tiež vyplýva, že okamžité uspokojenie potreby je čoraz väčšou prioritou pred finančnými možnosťami jednotlivca. Zákazník si tak produkt alebo službu kúpi bez uvedomenia si ceny a schopnosti zaplatiť ju.

Z regionálneho hľadiska vykazujú najnegatívnejší vývoj nemecky hovoriace krajiny (Nemecko, Švajčiarsko a Rakúsko). Naopak, najpozitívnejší trend bol zaznamenaný v Pobaltí (Estónsko, Litva a Lotyšsko).

Medzinárodný prieskum EPI, uskutočnený spoločnosťou Intrum Justitia, sa tento rok uskutočnil v 25 európskych krajinách, pričom oslovených bolo 6 500 subjektov s rozličnou veľkosťou a oblasťou podnikania. Intrum Justitia pôsobí v oblasti správy pohľadávok. Vznikla v roku 1923 vo Švédsku. Momentálne má svoje pobočky v 23 európskych krajinách. Služby 3 000 zamestnancov spoločnosti v nich využíva viac ako 90 000 klientov. Na Slovensku spoločnosť pôsobí od roku 2002, od roku 2005 pod názvom Intrum Justitia Slovakia, s. r. o., Bratislava.

TASR o tom informovala spoločnosť Intrum Justitia Slovakia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 16:59