StoryEditor

Zvažujeme, či si klienti DSS, ktorí vystúpia, budú môcť ponechať úspory

03.07.2007, 17:37
Autor:
TASRTASR
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová ešte nevie, či si budú môcť klienti dôchodkových správcovských spoločností pri výstupe z 2. piliera ponechať nasporené peniaze.

Uviedla to na dnešnej tlačovej besede k navrhovaným zmenám v zákone o sociálnom poistení. Podľa novely sa totiž má na určité obdobie 2. pilier dôchodkového sporenia zdobrovoľniť.
"Celý tento materiál tak, ako je, je na verejnej diskusii, to znamená, že niektoré veci ešte zvažujeme," povedala Tomanová. Dôvodom je, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ešte hodnotí riziká súvisiace s majetkovými právami sporiteľov, ktorí sporia na vlastných účtoch v DSS.
Podľa slov ministerky bude buď ponechaný súčasný stav, teda vyplatenie peňazí klientovi na ruku s tým, že klient si musí byť vedomý toho, že ak sa rozhodne si tieto peniaze ponechať, jeho dôchodok bude nižší. "Zároveň mu umožníme, aby si do 1. piliera túto čiastku vložil tak, aby mal nárok na plnú výšku starobného dôchodku," vysvetlila Tomanová.
Novela zákona umožní klientom DSS počas prvých 6 mesiacov roka 2008 opätovne prehodnotiť svoje rozhodnutie. MPSVR pritom zabezpečí dostatočnú informovanosť o výhodách a rizikách trojpilierového systému dôchodkového sporenia. "Kto do systému chce vstúpiť, vstúpi, kto chce vystúpiť, vystúpi, a zároveň zabezpečíme dostatočnú informovanosť, aby ľudia vedeli, aké riziká a negatíva sú s tým spojené," povedala. Ministerstvo pritom počíta, že z 2. piliera vystúpi maximálne 5 % sporiteľov.
Okrem zmien v dôchodkovom systém zavádza novela aj zmenu výšky odvodov. Ministerstvo navrhuje zrušiť maximálny vymeriavací základ, ktorý je dnes 28 140 Sk. "Zvyšujeme mieru solidarity, pomáhame tým, ktorí majú veľmi nízke dôchodky," povedala Tomanová.
Ministerstvo tiež navrhuje zmenu, podľa ktorej štát nebude matkám počas materskej dovolenky prispievať na dôchodkové poistenie do 2. piliera. "Zastávame názor, že zo systému verejných zdrojov pôjdu zdroje len opäť do verejného systému," dodala Tomanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:03