StoryEditor

SMK vníma negatívne výrazné navýšenie rozpočtu silových rezortov

15.10.2007, 11:23
Autor:
TASRTASR

Vláda v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok podľa opozičnej SMK vytýčila diskutabilné priority a štruktúra výdavkovej strany rozpočtu nie je pre Slovensko výhodná. Jeho pozitívom je však snaha o splnenie kritérií na prijatie eura v plánovanom termíne 1. januára 2009.
"V prvom rade vnímame negatívne výrazné navýšenie rozpočtu silových rezortov," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SMK Iván Farkas. Na druhej strane podľa neho málo dostanú rozvojové projekty v oblasti školstva, sociálnych vecí, dopravnej infraštruktúry či zdravotníctva.
Hospodársky rast SR, pripomenul Farkas, je momentálne na historickom maxime. Na základe toho má podľa neho vláda aj z čoho rozdávať. "Myslíme si však, že deficit rozpočtu mohol byť nižší ako 32 miliárd Sk," doplnil Farkas.
Najvýraznejším pozitívom návrhu rozpočtu na rok 2008 je podľa neho skutočnosť, že vláda sa snaží dodržať maastrichtské kritériá. Stanovený deficit verejných financií na úrovni 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ocenil Farkas, je dobrým východiskom na zavedenie eura. Medzi pozitíva rozpočtu podpredseda SMK zaradil tiež navýšenie platov učiteľov a dotácií farmárom, či viac peňazí na menšinovú kultúru a protipovodňovú ochranu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 17:51