StoryEditor

Tomanová: Ťažko povedať, ako to celé skončí, verím v zdravý rozum

21.09.2007, 08:24
Autor:
TASRTASR

inisterka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová verí, že zvíťazí zdravý rozum a napokon sa novelu zákona o sociálnom poistení podarí NR SR schváliť. Povedala to pre TASR po dnešnom dramatickom rokovaní parlamentu o návrhu, ktorý predložil jej rezort.
"V tejto chvíli je veľmi ťažké povedať, ako to skončí a k čomu to dospeje," priznala ministerka. "Novela je v prospech občanov Slovenskej republiky, a to tej väčšej časti, tých, ktorí v dôchodku sú, tých, ktorí sa do dôchodku chystajú a dokonca aj s garanciami, ktoré už čiastočne sú obsiahnuté v predloženej novele, prípadne ďalšími, ktoré by sa dosiahli," upozornila Tomanová. "Ja som ochotná ich zapracovať, pre sporiteľov v druhom pilieri určite má tento zákon obrovský význam," uzavrela Tomanová.
NR SR totiž dnes z dôvodu neuznášaniaschopnosti nebola schopná hlasovať o návrhu SDKÚ-DS, SMK a KDH, aby bola novela zákona o sociálnom poistení stiahnutá z rokovania NR SR, prezentovalo sa len 57 opozičných poslancov. Následne Vladimír Mečiar za klub ĽS-HZDS navrhol preložiť novelu na rokovanie nasledujúcej schôdze parlamentu. Po upozornení predsedu NR SR Pavla Pašku, že takýto návrh môžu podať najmenej tri poslanecké kluby, ĽS-HZDS podporili aj SDKÚ-DS a KDH. Ak by boli prítomní všetci poslanci opozície, návrh by bol prešiel, zaprezentovalo sa však len 70 poslancov ĽS-HZDS a opozície. Keďže snemovňa opäť nebola uznášaniaschopná, Paška napokon otvoril rozpravu k novele zákona o sociálnom poistení v prvom čítaní.
Je možné, že parlament novelu posunie do druhého čítania, kde ju bude meniť pripomienkami, stiahne novelu z rokovania, prípadne ju jednoducho v prvom čítaní neschváli.
"Už nič neberiem v politike ako podraz. Za to, čo som prežila za tú krátku dobu, už nič neberiem ako podraz, ale vždy budem obhajovať záujmy ľudí," reagovala na dnešnú anabázu Tomanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:37