StoryEditor

SDKÚ chce stručnejšie znenie zákona o eure

05.10.2007, 16:50
Autor:
TASRTASR

Už na najbližšej schôdzi Národnej rady (NR) SR sa budú poslanci okrem iného zaoberať aj generálnym zákonom o zavedení eura v SR. Splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát neočakáva, že v ňom dôjde k podstatnejším zmenám. SDKÚ-DS však nevylučuje snahu o jeho zostručnenie.
Kým zákon nie je definitívne schválený parlamentom, pripustil Barát, vždy je priestor na to, aby v ňom nastali nejaké zmeny. "Ja som však doteraz nezaznamenal žiadne signály zo strany opozície alebo aj koaličných poslancov, že by sa pripravovali na nejaké výrazné úpravy jednotlivých ustanovení," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi splnomocnenec. Možné sú podľa neho skôr drobné, formulačné zmeny. "Ale nepredpokladám, že by celkový koncept zákona či jeho najhlavnejšie ustanovenia zaznamenali počas parlamentného procesu nejaké zmeny," doplnil Barát.
Jadro generálneho zákona, ktoré sa týka samotného zavedenia eura v SR, je dobre pripravené, uviedol pre TASR bývalý splnomocnenec vlády a opozičný poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Prekáža mu však jeho rozsah, ktorý sa oproti pôvodnému návrhu viac ako zdvojnásobil, ako aj skutočnosť, že nebol do parlamentu predložený už skôr.
"Sú v ňom aj veci, ktoré podľa mňa do generálneho zákona nepatria," upozornil Štefanec. Konkrétne ide o veľké množstvo zákonov, ktoré sa prostredníctvom neho novelizujú. Generálny zákon napr. v rámci novely zákona o Národnej banke Slovenska (NBS) upravuje funkčné obdobie guvernéra či členov Bankovej rady (BR). "Funkčné obdobie môžeme riešiť, ale nie v tomto zákone," zdôraznil opozičný poslanec.
Nevylúčil preto, že sa jeho strana v parlamente pokúsi o zostručnenie zákona. "V rámci úpravy samotného zavedenia eura zásadné zmeny neočakávam. Budeme sa ale snažiť, aby v generálnom zákone neboli veci, ktoré do neho nepatria," dodal Štefanec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 18:26