StoryEditor

Podľa OZ Sporiteľ novela zhoršuje postavenie sporiteľov

31.10.2007, 15:45
Autor:
SITASITA

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok schválila Národná rada SR zhoršuje sociálne postavenie súčasných aj budúcich účastníkov dôchodkového zabezpečenia. Na stredajšej tlačovej besede Občianskeho združenia (OZ) Sporiteľ to vyhlásil jeho predstaviteľ Ľudovít Kaník. "Hlasovanie bolo zmätočné a nekvalifikované, prijatá novela je plná protirečení, je ťažko vysvetliteľná a zároveň vykonateľná," dodal. Podľa združenia je taktiež dôkazom neschopnosti predkladateľov riešiť problémy v dôchodkovom systéme v prospech ľudí. Schválená novela podľa Kaníka nezavádza dobrovoľnosť, ale štátny diktát. "Vyháňa sporiteľov zo systému a zakazuje doň vstúpiť tým, ktorí o to majú záujem," skonštatoval. OZ Sporiteľ považuje znenie novely za protiústavné, a preto očakáva a vyzýva poslancov NR SR, aby sa urýchlene obrátili na ústavný súd.
OZ Sporiteľ upozornilo predovšetkým na zvýšenie povinnej dĺžky sporenia aj poistenia zo súčasných 10 na 15 rokov. Toto ustanovenia sa netýka iba tých, ktorí sú v druhom pilieri, ale aj tých, ktorí sú len v prvom, čas poistenia totiž zakladá nárok na poberanie starobného dôchodku. Ten bude podľa novely priznaný iba tým, ktorí budú v systéme poistení 15 rokov. Zvýšenie povinného času poistenia však podľa Kaníka vytlačí veľkú skupinu ľudí mimo nároku na penziu a ohrozí ich sociálne postavenie.
Novela zároveň podľa združenia vôbec nerieši situáciu invalidov, a to aj budúcich, vo vzťahu k nasporeným prostriedkom na osobných účtoch. "Ak sa sporiteľ stane následkom nehody alebo zhoršenia zdravotného stavu počas najbližších 15 rokov invalidom, alebo stratí prácu, nedostane sa počas svojho života k nasporeným peniazom," informovalo OZ Sporiteľ. Túto možnosť budú mať až dediči sporiteľov. Nemožnosť dostať sa k svojím peniazom pred uplynutím 10 rokov bola súčasťou zákona aj pred novelou. Kaník ju obhajoval tým, že mala zamedziť špekulatívnym vstupom do systému. "Nechceli sme, aby do druhého piliera vstupovali ľudia na jeden alebo dva roky s cieľom zarobiť si a potom z neho vystúpiť," povedal. Ustanovenie však podľa Kaníka mali zo zákona vypustiť ihneď po skončení prechodného obdobia, teda po 30. júni 2006. "Namiesto toho, aby sme toto ustanovenie zrušili, sme ho novelou podčiarkli a posilnili," uviedol.
Z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok schválil parlament, vyplýva, že v prvom polroku budúceho roka bude mať viac ako 1,5 mil. sporiteľov, ktorí od januára 2005 vstúpili do systému starobného dôchodkového sporenia, možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému, spravovaného Sociálnou poisťovňou. Od začiatku budúceho roka sa druhý dôchodkový pilier zdobrovoľní aj pre mladých ľudí, ktorí sa narodili po 31. decembri 1986. Mladí ľudia tak dostanú možnosť rozhodnúť sa, či vstúpia do druhého piliera, v období šiestich mesiacov od prvého zamestnania sa. Novela zákona zároveň zruší platenie príspevkov na dôchodkové sporenie za poberateľov invalidných dôchodkov. Za osoby na rodičovskej dovolenke a opatrovateľov, ktorí sú sporiteľmi v druhom pilieri, však bude štát naďalej platiť príspevky na dôchodkové sporenie. Minimálne obdobie dôchodkového poistenia, ako aj minimálne obdobie sporenia v druhom pilieri potrebné na vznik nároku na starobný dôchodok, sa na základe schválenej novely predĺži zo súčasných 10 na 15 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:26