StoryEditor

Zamestnanci GM chcú garanciu pracovných miest

25.09.2007, 09:28
Autor:
TASRTASR

K prvému štrajku v koncerne General Motors (GM) po 37 rokoch napokon došlo preto, lebo odborová organizácia United Auto Workers (UAW) žiada od jeho vedenia niečo, čo GM nemôže splniť: garanciu zachovania pracovných miest.
Predstavitelia UAW v pondelok informovali, že 73 000 odborárov, ktorí pracujú v takmer 80 závodoch GM v USA, neprotestuje proti úsiliu vedenia podniku presunúť náklady na zdravotnú starostlivosť na odbory, ani preto, že chcú vyššie zvýšenie miezd, než je navrhované. Chcú dosiahnuť, aby sa výroba nových modelov koncernu neumiestňovala v zahraničí, ale aby zostávala v Spojených štátoch, čím by sa zachovali ich pracovné miesta.
"Zachovanie pracovných miest je našou prvoradou starosťou," povedal prezident UAW Ron Gettelfinger.
Diskusiu predstaviteľov GM a odborárov prerušilo v pondelok a jej pokračovanie je naplánované na dnešné ráno amerického času.
Štrajkujúci budú dostávať 200 USD týždenne, v prepočte 4 838,6 SKK, a zo štrajkového fondu im bude UAW hradiť náklady na zdravotnú starostlivosť. UAW má v štrajkovom fonde viac ako 800 miliónov USD.
Dodávky automobilov GM by nemali chýbať na trhu, lebo koncerne ich má zo všetkých modelov dosť na svojich parkoviskách. Celkovo ich tam koncom augusta čakalo na odvoz 950 000, čo bolo o 35 000 menej ako v rovnakom mesiaci vlaňajška. Avšak situácia sa pre vedenie firmy skomplikovala tým, že 10 000 členov odborovej organizácie Teamsters, ktorí dopravujú vozidlá do autopredajní, vyhlásili, že nevstúpia do štrajkovej zóny stanovenej odborármi GM.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:34