StoryEditor

Čína bude mať v roku 2010 dôchodok na obyvateľa 3 000 USD

04.01.2008, 14:03
Autor:
TASRTASR

Silný rast čínskej ekonomiky bude viesť k tomu, že v roku 2010 bude hrubý domáci produkt na obyvateľa 3 000 USD, v prepočte takmer 68 000 SKK. Dôchodok bude asi 3,5-krát vyšší než pred desiatimi rokmi. S odvolaním sa na oficiálne údaje to uviedla štátna agentúra Sin-chua.
Prognóza, ktorú vypracovala Čínska akadémia spoločenských vied (CASS), uvádza, že domáci produkt, ktorý dosiahla krajina v roku 2000, vzrastie o 400 % skôr, než sa doteraz predpokladalo. Podľa zámerov vlády sa mal cieľ dosiahnuť v roku 2020.
Čínska ekonomika však v ostatných 5 rokoch rástla medziročne o viac ako 10 % a vlani bol jej prírastok podľa predbežných údajov asi 11-%.
Odhady CASS uvádzajú, že krajina v roku 2020 dosiahne na obyvateľa dôchodok 6 000 USD v prípade, ak sa jej hrubý domáci produkt bude zvyšovať aj v budúcnosti rovnakým tempom ako v prvých rokoch tohto desaťročia.
Správa neuvádza dôchodok na obyvateľa v národnej mene, jüane.
Čína chce pokračovať v rýchlom hospodárskom vzostupe, ale súčasne sa pokúša zabrániť investičnému rozmachu v sektore nehnuteľností a v niektorých priemyselných odvetviach, lebo vládni predstavitelia sa obávajú, že pokračovanie doterajšieho búrlivého vývoja by mohlo vyvolať finančnú krízu.
Vláda sľúbila, že dostane prosperitu aj do oblastí, v ktorých žijú stovky miliónov Číňanov, ale z predchádzajúcich 30 rokov hospodárskeho rastu doteraz nič nemali.
Veľké mestá na východe krajiny ako Peking a Šanghaj už dosiahli na obyvateľa dôchodok vyšší ako CASS prognózuje na celú krajinu v roku 2010.
CASS v prognóze uvádza, že príjmy obyvateľov vidieka vzrástli vlani asi o 8 %. Bol to zrejme najväčší prírastok ich dôchodkov za ostatných 11 rokov. Ale rast ich príjmov v peniazoch je nižší ako rast príjmov obyvateľov vo veľkých mestách, ktorý zaznamenal vlani 5-% vzostup.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:06