StoryEditor

Boeing predstavil svetu prvý B-787 Dreamliner

09.07.2007, 09:27
Autor:
TASRTASR

Americký letecký koncern Boeing predstavil v nedeľu za účasti 15.000 zamestnancov svoj nový model lietadla B-787 Dreamliner. Prichádza s ním vyše 12 rokov po začiatku sériovej výroby predchádzajúceho modelu, B-777.
"Boeing dal dohromady tie najlepšie nápady z celého sveta. Je to práca brilantného a všestranného tímu," vyhlásil šéf predstavenstva Boeingu James McNerney pri premiére stroja v Seattli.
Na 200 až 330-miestne lietadlo majú už 677 záväzných objednávok, okrem iných od nemeckej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Air Berlin. Spoločnosť si v sobotu objednala 25 lietadiel Boeing 787. Svoju objednávku zvýšil aj kuvajtský letecký prepravca a austrálska letecká spoločnosť Quatas v piatok uviedla, že namiesto 45 objednaných strojov ich potrebuje 65.
Model 787 má veľký podiel na propagácii koncernu. Výrobca sľubuje, že stredne veľké lietadlá a stroje určené na diaľkové lety spotrebujú menej paliva, ich údržba bude lacnejšia a cestujúcim poskytnú viac pohodlia ako lietadlá tej istej triedy v súčasnosti.
Dreamliner je prvým veľkým dopravným lietadlom, ktorého polovica dielov je vyrobená z uhlíkového vlákna a ďalších 15 percent z titánu, v dôsledku čoho je oveľa ľahší a má nižšiu spotrebu paliva ako súčasné lietadlá rovnakej veľkosti. Tento materiál je ľahší než hliník a aj viac vydrží. Umožní tiež, aby vnútri kabíny bol viac vlhký vzduch, čo prispeje k pohode cestujúcich pri dlhých letoch.
Montáž prototypu Dreamlinera sa začala v máji, po tom ako gigantické, špeciálne upravené prúdové lietadlá začali zvážať krídla, diely trupu a iné jeho veľké komponenty.
Keď sa v Boeingu dostane montáž týchto lietadiel do tempa, spoločnosť bude potrebovať na zmontovanie 1 stroja 3 dni. Potom sa však na ňom bude pracovať ešte niekoľko týždňov, kým ho montéri vybavia káblovými rozvodmi a ďalšími prvkami. Až potom pôjde do haly konečnej montáže.
Prvý testovací let je naplánovaný na koniec augusta alebo začiatok septembra. Prvý Dreamliner dostanú japonské All Nippon Airways Co. na budúci rok v máji. Práve táto spoločnosť si objednala Dreamlinery ako prvá, a hneď 50.
Lietadlo, ktoré predstavili verejnosti v nedeľu, sa využije na prvých šesť testovacích letov. Dva ďalšie stroje, ktoré budú dokončené onedlho, nevzlietnu. Využijú sa na statické skúšky a skúšky životnosti. Zákazníkovi pôjde až v poradí 9. zmontovaný Dreamliner.
Slávnostný výjazd Dreamlineru z montážnej haly mohli pozerať diváci v 45 krajinách. Spoločnosť Boeing pozvala tisíce svojich zamestnancov a aj dôchodcov na štadión v Seattli, kde mohli na veľkých obrazovkách sledovať predstavovanie najnovšie produktu ich firmy.
V roku 2013 predstaví Airbus konkurenta Dreamlineru, A350 XWB.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:22