StoryEditor

Prezident Bush zrejme bude vetovať zákon proti OPEC

17.11.2007, 07:04
Autor:
TASRTASR
Americký prezident George W. Bush zrejme bude vetovať zákon, ktorý by americkým inštitúciám umožňoval zažalovať na súde Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) za ich údajné akcie na podporu rastu ceny ropy.

Uviedol to na stretnutí s delegátmi a oficiálnymi predstaviteľmi na nadchádzajúcom summite kartelu v saudskoarabskom Rijáde americký atašé pre energiu Shannon Ross . "Myslíme si," povedal diplomat, "že tento návrh nemá veľkú nádej, aby bol schválený." Prezident Bush naznačil, že keď ho Kongres schváli, bude ho vetovať.

Snemovňa reprezentantov prijala v máji pomerom 345 ku 72 návrh zákona, ktorý umožňuje vláde, aby zažalovala OPEC za stanovovanie ťažobných kvót. Podobné hlasovanie sa očakáva v Senáte.

S návrhom zákona prišiel predseda právneho výboru Snemovne reprezentantov John Conyers. Uviedol, že OPEC je čiastočne zodpovedný za vysoké ceny motorových palív.

Keby zákon nadobudol účinnosť, americké inštitúcie by mohli krajiny bloku OPEC ako Irán, Kuvajt, Saudská Arábia a Venezuela cez súdy postihovať v súvislosti s ich produkciou ropy. OPEC je medzinárodným kartelom, ktorý má podiel na dodávkach ropy na medzinárodný trh okolo 40 %.

Biely dom namieta, že taký zákon by poškodil aj samotné USA. Do amerických rafinérií by sa dostalo menej ropy, čo by vyvolalo ďalší rast cien motorových palív.

Americký minister energetiky Samuel Bodman tento týždeň požiadal členov OPEC, aby zvýšili ťažbu ropy v záujme zníženia jej ceny. Barel ľahkej americkej ropy dosiahol 7. novembra rekordnú cenu, keď sa na americkej komoditnej burze Nymex krátky čas predával po 98,62 USD, v prepočte 2 228,91 SKK, za barel (159 litrov). Ale generálny tajomník OPEC Abdullah al Badri odpovedal Bodmanovi, že dodávať viac ropy na trh nepokladá združenie za potrebné.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 USD = 22,601 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:32