StoryEditor

Výbor odporučil novelu zákona o sociálnom poistení schváliť

15.10.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

Návrh novely zákona o sociálnom poistení gesčný Výbor Národnej rady (NR) SR dnes odporučil parlamentu schváliť vrátane všetkých prijatých pozmeňujúcich návrhov, ktoré predniesol predseda výboru Jozef Halecký (ĽS-HZDS).
Po rokovaní výboru ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová uvítala dohodu poslancov výboru o riešení mamičiek opatrovateľov ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) a pozmeňovacími návrhmi sa im tak umožňuje slobodná voľba sporenia v 2. kapitalizačnom pilieri. "Tým jednoznačne dávame mamičkám istotu, pretože tie, ktoré sa rozhodnú byť v 1. pilieri - zdvojnásobujeme ich dávku. Tie, ktoré budú chcieť, budú môcť zostať v 2. pilieri a taktiež to bude aj so vstupom počas materskej a poberania rodičovského príspevku, budú sa môcť mamičky slobodne rozhodnúť."
Opoziční poslanci výboru, aj ministerka, si z balíka 16 pozmeňujúcich návrhov osvojili aj vymedzenie, kto bude povinným účastníkom starobného dôchodkového sporenia. Dikcia príslušnej úpravy uvádza, že povinne zúčastnená osoba na starobnom dôchodkovom sporení je fyzická osoba narodená po 31. decembri 1986, ktorá sa dobrovoľne rozhodla zúčastniť na tomto sporení do 6 mesiacov od prvého dôchodkového poistenia vzniknutého po 31. decembri 2007 z dôvodu výkonu činnosti zamestnanca, povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby alebo z dôvodu dobrovoľne dôchodkovo poistenej osoby. Opozícia kritizuje, že táto úprava sa dostala na dnešný výbor bez predchádzajúcej diskusie. Tomanová poznamenala, že k tejto úprave pokračuje diskusia a "slovenský občan sa určite bude vedieť rozhodnúť, my mu dávame možnosť, nič mu neprikazujeme".
Rezortná šéfka potvrdila aj predbežnú dohodu opozície "o umožnení odchodu do predčasného dôchodku maximálne dva roky pred dôchodkovým vekom". Je nezmyslom, konkretizovala, aby 48-ročný človek, ktorý riadne pracuje, poberal predčasný starobný dôchodok, je to odčerpávanie zdrojov zo spoločného balíka, ktorý má slúžiť na výplatu dôchodkov.
Tomanová uviedla, že finančné dopady pozmeňujúcich návrhov opozície nie sú ešte presne vyčíslené. Celkovo po schválení všetkých úprav sa odhaduje úspora výdavkov Sociálnej poisťovne podľa ministerky v sume 6,5 miliardy Sk. Táto suma je po dnešnom rokovaní výboru znížená z titulu úprav týkajúcich sa príspevkov mamičiek opatrovateľov ZŤP.
Invalidný dôchodca dňom dovŕšenia tak nároku na starobný dôchodok, ako aj dôchodkového veku, ako je upravený v zákone, sa nestane neinvalidným občanom, zostáva naďalej invalidným dôchodcom. Podľa ministerky napr. človek, ktorý sa stal tri roky vo svojej pracovnej aktivite invalidným, nebude mať dobu 10 rokov poistenia, nevznikne mu vôbec nárok na starobný dôchodok. Táto situácia je podľa Tomanovej v návrhu už doladená:"Ponechali sme občanovi naďalej možnosť poberania invalidného dôchodku, môže si požiadať o prekvalifikovanie na starobný dôchodok, ak mu starobný dôchodok vychádza vyšší a výhodnejší." Zároveň sa dôchodcom, ktorí budú pracovať po dovŕšení dôchodkového veku, bude táto práca zohľadňovať výhodnejším prepočtom, vysvetlila Tomanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:08