StoryEditor

Výstup sa nemusí oplatiť

13.07.2007, 00:00
Možnosť definitívne vystúpiť z druhého piliera a nechať si vyplatiť našetrené peniaze tak, ako navrhuje ministerstvo práce, sa môže zdať lákavé.

Aj tí, ktorí dostávajú každý mesiac len minimálnu mzdu (teraz 7 600 korún), by si v prípade, že vstúpili do kapitalizačného piliera medzi prvými, mohli zlepšiť svoj domáci rozpočet o viac ako 25-tisíc korún. Táto suma by platila v prípade, ak by sa rozhodli z piliera odísť približne o rok, teda na konci "výstupného" obdobia.

Desaťtisíce na spotrebu
Pri hrubej mzde 20-tisíc by to bolo už viac ako 60-tisíc. Nemalé sumy by mohli získať aj sporitelia, ktorí sa rozhodli vstúpiť do druhého piliera na poslednú chvíľu. Zamestnanci, ktorí dostávajú minimálnu mzdu, by si mohli prilepšiť o viac ako 16-tisíc, tridsaťtisícoví by si prilepšili o viac ako 60-tisíc.

Nižšia hodnota?
Masové výstupy však so sebou nesú aj pomerne veľké riziká. Po odchode z druhého piliera už opätovný vstup do DSS-ky možný nie je. Ak sa niekto rozhodne peniaze minúť a nevloží ich do prvého piliera, budú mu chýbať potrebné roky na vznik nároku dôchodku z priebežného systému. Plnú penziu tak dostane neskôr.
Navyše, ak by sa rozhodlo z kapitalizačného piliera vystúpiť veľa ľudí, môže sa stať, že DSS-ky by museli predávať cenné papiere za nevýhodných podmienok. Sporitelia by tak prišli o časť svojich peňazí.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protiteroristické cvičenie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 09:41