StoryEditor

Návrat Smeru do Európy sa opäť odkladá

04.10.2007, 00:00
Členstvo Smeru-SD premiéra Roberta Fica v Strane európskych socialistov sa dnes neobnoví. Vyplynulo to z pracovného stretnutia frakcie európskych sociálnych demokratov, na ktorom sa zúčastnila aj europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková-Beňová.

"Vnímam to skôr pozitívne, lebo nedôjde k zmene súčasného stavu." Zmena by totiž mohla dnes priniesť aj definitívne vylúčenie Smeru - odklad však dáva podľa Beňovej Smeru priestor na ďalšie diskusie a riešenie problému s európskymi kolegami. Len nedávno to však vyzeralo tak, že Smer by sa mohol do rodiny európskych socialistov vrátiť - dnes nie je už isté ani to, či sa vôbec bude dnešné zasadnutie otázkou členstva Smeru zaoberať. Predseda eurosocialistov Poul Nyrup Rasmussen sa totiž rozhodol, že Smeru treba opäť dať priestor na to, aby sa zbavil extrémizmu vo vláde. Mal na mysli SNS a nedávne hanlivé výroky Jána Slotu na adresu predsedu SMK Pála Csákyho. Pre Smer pritom ide už o druhý odklad - prvý urobili eurosocialisti v máji.
Fico: Aký extrémizmus?
"Aký extrémizmus, aký praktický krok urobila táto vláda, aby si niekto, kto pozná Slovensko iba z mapy, mohol dovoliť takéto vážne obvinenia na adresu SR?" reagoval včera Fico na Rasmussena. Pokračoval, že nevie o tom, že niektorá zo strán vládnej koalície bola zakázaná alebo bola vyhlásená za "bosorácku či čarodejnícku". Premiér podotkol, že sa musí brániť aj za cenu toho, že sa možno zhorší postavenie Smeru.
Ficova strana pritom vyhlásila, že sa dištancuje od vyjadrení Beňovej. Zároveň uviedli, že oficiálne je poverený vedením rokovaní s eurosocialistami Beňovej kolega z europarlamentu Vladimír Maňka. Na zasadnutie eurosocialistov pritom strana nikoho nevyslala. Hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová-Rýsová pre HN povedala, že na zasadnutia Strany európskych socialistov nemajú vzhľadom na pozastavené členstvo prístup. "Nikto nás tam nepozval."
HZDS sa nikam nepohlo
Ani ďalšie vládne strany nemajú stále miesto v európskych politických štruktúrach. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar síce ohlásil ambície začleniť sa do Aliancie liberálov a demokratov za Európu, šéf aliancie Graham Watson mu však dal veľmi rýchlu odpoveď - jedine pod podmienkou, ak Mečiar ako predseda skončí. Ľudovci neskôr ambície svojho predsedu korigovali s tým, že začnú najskôr s úsilím zaradiť sa do Európskej demokratickej strany, ktorá do aliancie patrí. Doteraz sa však nič zásadné nestalo. Hovorca Európskej demokratickej strany Neil Corlett pre HN uviedol, že prihlášku ešte nepodali. "Občasné stretnutia zástupcov ĽS-HZDS s pánom Watsonom tu sú. Nejde však o oficiálne vyjednávanie." Ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová potvrdila, že snahy o začlenenie stále majú. "Budeme o tom informovať, keď budeme mať v rukách konkrétnejšie rozhodnutia." Slotova SNS zas pôsobí ako pridružený člen Únie za Európu národov, nemá však zastúpenie v europarlamente.
Aké je to byť nezávislým
Ľudovci už raz v snahách o začlenenie do euroštruktúr neuspeli - Európska ľudová strana ich odmietla pre odpor KDH. Traja ich europoslanci tak fungujú ako nezávislí. Europoslankyňa Irena Belohorská však hovorí, že jej to vôbec neprekáža. "Nevidím rozdiel v tom, či som nezávislá alebo v rámci politickej strany." Pripomína, že napriek tomu, že HZDS nebolo členom európskej strany, stala sa predsedníčkou "najväčšieho a najsilnejšieho" Výboru pre sociálne veci Rady Európy. Jej český kolega Milan Cabrnoch (ODS), ktorý pracuje pod frakciou európskych ľudovcov, v politickom začlenení výhody vidí. "Dáva nám to pomerne dobré zázemie. Môžeme si v skupine s kolegami vydiskutovať rôzne názory a ak ich presvedčíme, máme pre nejaký konkrétny návrh podporu obrovskej skupiny." Navyše majú podľa Cabrnocha možnosti využívať servis frakcie, kde im je k dispozícii niekoľko stoviek zamestnancov.

Slovenské strany v Európe
Smer-SD - členstvo v Strane európskych socialistov pozastavené
SNS - pridružený člen Únie za Európu národov
ĽS-HZDS - nie je začlenená
SDKÚ-DS, SMK a KDH - Európska ľudová strana

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 19:35