StoryEditor

Slavia Capital vstúpila do Chemesu Humenné

22.11.2007, 16:45
Autor:
TASRTASR
Skupina spoločností Slavia Capital získala 100 % akcií energetickej spoločnosti Chemes, a. s., Humenné. Predávajúcim podielnikom je zamestnanecká a. s. Novachem. Finančné podrobnosti obchodnej transakcie žiadny z účastníkov nezverejnil.

"Slavia Capital vníma transakciu ako ďalšiu možnosť uplatniť sa v perspektívnom sektore energetiky, pričom zámerom je modernizovať energetické zdroje podniku a využiť synergické efekty zo spolupráce so spoločnosťou Energy Snina," uviedol hovorca Slavie Capital Peter Benčurik. Plánuje tiež rozšíriť spoluprácu v priemyselnom parku Chemes a Guttmanovo a prilákať ďalších potenciálnych investorov. Perspektívnou oblasťou na spoluprácu je aj obnova tepelných rozvodov v meste Humenné.

Firma Chemes Humenné patrí k najvýznamnejším podnikom východného Slovenska. Predmetom činnosti spoločnosti je najmä výroba a rozvod elektrickej energie, výroba a rozvod technických plynov a prenájom nehnuteľností v priemyselnom parku Chemes. Vlani firma dosiahla zisk po zdanení 63,4 milióna Sk a tržby takmer 1,2 miliardy Sk, čo bola medziročne približne rovnaká úroveň. Zamestnávala v uplynulom roku 450 osôb.

V súčasnosti v priemyselnom parku Chemes s rozlohou 64 hektárov (ha) pôsobí 9 zahraničných investorov, pričom ich obrat prekračuje 8 miliárd Sk a celkový počet zamestnancov dosahuje zhruba 3 500. Zahraničné spoločnosti podnikajú najmä vo výrobe textilných a priemyselných vlákien, úprave kovov a textílií. Okrem toho na sieťové rozvody spoločnosti Chemes je napojený aj priemyselný park Guttmanovo s rozlohou 5 ha a možnosťou jeho rozšírenia o ďalších 18 ha. V tomto priemyselnom parku pôsobí dánsky a nemecký investor, ktorí zamestnávajú spolu 225 pracovníkov. Oba priemyselné parky ponúkajú možnosti uplatnenia sa pre ďalších potenciálnych investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:36