StoryEditor

Americké banky ešte neinformovali investorov o všetkých rizikách

08.12.2007, 11:13
Autor:
TASRTASR
Veľké banky už informovali o nečakaných stratách niekoľko miliárd dolárov, ktoré im vznikli z komplexného investičného nástroja známeho ako zaistený úverový záväzok - collateralized debt obligations (CDO).

Teraz čelia obrovským rizikám z ďalších oblastí úverového trhu. Avšak kto by čakal, že o tom budú rýchlo informovať investorov, ten sa mýli.

Neschopnosť bánk náležite informovať akcionárov o ich potenciálnych stratách je teraz zrejme najväčším škandálom v rámci úverovej krízy, ktorá sa začala v lete. Napríklad banky Merrill Lynch, Citigroup a Bank of America tento rok prakticky ani nenaznačili, že spomínaný úverový produkt CDO by mohol byť zdrojom miliardových strát. Tie sa dostali na svetlo sveta na jeseň. Nedostatočné informovanie nielenže znepokojilo investorov, ale podnietilo aj obavy, že sa v iných častiach bankového sektora ukrývajú veľké straty.

Jedným z možných nových problémových bodov je tzv. conduit - nejasná štruktúra, ktorú banky vytvárajú na financovanie dlhovej služby pre dlžníkov. Často je takýto dlh zaistený aktívami, ako sú hypotéky. Conduit nie je zvyčajne konsolidovaný v bilancii banky. Avšak banky ho spravidla používajú, ak investori prestávajú kupovať ich dlhopisy. Keď k takému niečomu dôjde, do bilancie sa môže preliať veľa rizika.

Podobne sa na verejnosť dostalo veľké množstvo strát Citigroup podmienených CDO, pretože banka musela prevziať predchádzajúce záväzky , financovať veľkú dlhovú službu, ktorú predtým vytvorila štruktúrami CDO. Finančný obor bol napokon donútený pripísať do svojej bilancie záväzky 25 miliárd USD, takmer 570 miliárd USD, v prepočte ktoré boli kryté rizikovými hypotékami.

Conduit by teraz mohol spustiť rovnaký proces v mnohých veľkých bankách. Odkedy sa dopyt po určitých dlhoch tohto typu dramaticky znížil a zvyšujú sa záporné čísla nedobytných pohľadávok pri druhotriednych hypotékach, banky by mohli poľahky skončiť s množstvom conduitných dlhov.

Citigroup mala k 30. septembru mimo bilancie conduity v celkovej hodnote 73 miliárd USD. Spoločnosť Merrill Lynch nakúpila v treťom kvartáli tohto roka za svoje conduity aktíva v hodnote 5 miliárd USD, tento krok viedol v tom istom štvrťroku k strate pred zdanením vo výške 500 miliónov USD.

Takmer každá veľká banka má veľké množstvo úverov krytých conduitmi. Keď sa však stanú problematické, banky o nich vo svojich finančných výkazoch nič neuvádzajú.

Podrobný pohľad na to, čo sa stalo s CDO v Citigroup a Merrill Lynch odhaľuje, ako málo sú investori informovaní. To by ich malo viesť k zamysleniu nad tým, ako málo vedia o krytí úverov banky conduitmi.

Na tomto mieste sa hodí vysvetlenie, prečo bolo krytie úverov prostredníctvom CDO také tajné. Banky zvyčajne vytvárajú CDO a predávajú ich investorom. Tie, ktoré sa podarí predať, sa neobjavia na ich súvahe. V skutočnosti ale existuje jedna kolónka vo výkazoch, v ktorej sa udávajú čísla o CDO. Táto informácia je síce nedostatočná, avšak práve teraz má význam sa jej venovať.

Vo štvrťročných účtovných uzávierkach firmy zverejňujú "variabilné úrokové položky" (variable interest entities - VIE). Ide o položky, v prípade ktorých má firma reálne alebo potenciálne hospodárske krytie. V prípade zverejnenia nevhodných CDO sú dôležité tie VIE, ktoré nie sú konsolidované v súvahe firmy. Ak by investor pátral po CDO vo verejných finančných výkazoch, môže sa dostať až ku kolónke VIE. Údaje v nej mu však vôbec nenaznačia, aké je skutočné krytie pri stratách spôsobených CDO. Banky totiž vo svojich výkazoch k týmto číslam pridávajú komentáre, ktoré prakticky nabádajú investorov, aby nebrali tieto hodnoty vážne.

Keď by sme sa pozreli na výkaz za 2. štvrťrok 2007pri Citigroup, ktorý spadá do začínajúcej sa úverovej krízy, banka uviedla, že aktuálne straty z nekonsolidovaných VIE, vrátane 75 miliárd USD v podobe CDO, by nemali byť "relevantné". Odhadovala, že reálne straty sa budú pohybovať medzi 8 a 11 miliardami USD.

Natíska sa otázka, či majú banky dobrú predstavu o tom, aké veľké budú straty v dôsledku CDO ešte predtým, ako ich zverejnia? Odpoveď je: takmer určite.

Ak zmena odhadovanej hodnoty finančného záväzku voči mimobilančnej položke vytvorí stratu, zároveň to vygeneruje stratu na príjmovej strane. Merrill Lynch, ako aj Bank of America v najnovších účtovných uzávierkach potvrdili, že vo svojich príjmových výkazoch zohľadňujú zmenu hodnoty záväzkov pre poskytnutie financovania CDO. Inými slovami, ak by sa postupovalo podľa predpisov, všetky postihnuté banky mali vytvárať interné odhady pre stratové scenáre a robili by tak od počiatku tohoročnej úverovej krízy. Investori by tam mohli byť omnoho lepšie varovaní, keď by došlo k zverejneniu odhadov skutočných strát.

Informovala o tom americká spravodajská sieť CNN .
(1 USD = 22,792 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 20:23