StoryEditor

Česká ekonomika by v tomto roku mala rásť tempom 5,8 %

24.07.2007, 15:33
Autor:
TASRTASR

České ministerstvo financií dnes zvýšilo prognózu rastu domácej ekonomiky pre tento a nasledujúci rok. Hrubý domáci produkt (HDP) by mal v tomto roku rásť tempom 5,8 % namiesto pôvodne očakávaných 5,3 %.
Motorom expanzie budú investície a spotreba domácností. V roku 2008 by mala miera rastu dosiahnuť 5 %. Predchádzajúca predpoveď hovorila o 4,9 %. Znamená to, že česká ekonomika postupne spomaľuje. Vlani jej miera rastu dosiahla 6,4 %. "Motorom rastu bude zrýchlenie expanzie investičnej aktivity a spotreby domácností, zníži sa vplyv zahraničného obchodu," uvádza sa v správe ministerstva.
Ministerstvo tiež zvýšilo svoj inflačný výhľad. Priemerná miera inflácie by v tomto roku mala dosiahnuť 2,3 % namiesto pôvodne predpokladaných 2,1 %. Plánované zvýšenie dane z priadnej hodnoty (DPH) zvýši priemernú mieru inflácie na 3,4 %. V apríli ministerstvo predpokladalo, že to povedie k zrýchleniu inflácie iba na 3,2 %.
Finančné trhy predpokladajú, že Česká národní banka (ČNB) na svojom štvrtkovom stretnutí zvýši úrokové sadzby, aby utlmila inflačné tlaky. Hlavnými inflačnými rizikami v súčasnosti sú vysoký rast spotrebiteľských výdavkov a oslabovanie českej koruny. Všeobecne sa počíta s tým, že banka zvýši svoju hlavú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na takmer 5-ročné maximum 3 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:48