StoryEditor

Ministrov financií eurozóny trápia tri meny: jüan, dolár a jen

09.10.2007, 11:06
Autor:
TASRTASR
Silné euro môže na jednej strane znížiť náklady na ropu a ropné produkty, a tým znížiť infláciu, avšak v medzinárodnom zahraničnom obchode znevýhodňuje európskych exportérov.

Ministri financií 13 krajín eurozóny v spoločnom vyhlásení po pondelňajšom zasadnutí v Luxemburgu požadujú rovnováhu na globálnych devízových trhoch. Z rapídneho zhodnocovania eura z veľkej časti obviňujú slabý čínsky jüan, americký dolár a japonský jen.
Na dnešnom stretnutí v Luxemburgu sa majú ministri eurozóny spolu s ministrami ostatných členských krajín EÚ dohodnúť na spoločnom stanovisku, ktoré bude prezentované 19. októbra na stretnutí najvyspelejších krajín sveta G7.
Luxemburský premiér a minister financií Jean-Claude Juncker spolu s prezidentom Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichetom navštívia pred koncom roka Peking. Na rokovaniach s čínskymi predstaviteľmi sa zúčastní aj komisár EÚ pre ekonomické a menové záležitosti Joaquin Almunia.
"V rozvojových ekonomikách s rýchlo rastúcim prebytkom bežného účtu platobnej bilancie, predovšetkým v Číne, je žiaduce, aby sa efektívne výmenné kurzy pohybovali v záujme nevyhnutnej rovnováhy," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ministrov.
Euro vzrástlo od svojho zavedenia v januári 1999 voči doláru viac ako o 20 %. Čína povolila svojej mene istý marginálny rast voči doláru, avšak voči euru umožnila oslabenie.
Silné euro môže na jednej strane znížiť náklady na ropu a ropné produkty, a tým znížiť infláciu, avšak v medzinárodnom zahraničnom obchode znevýhodňuje európskych exportérov.


Luxemburgský minister financií Jean Claude Juncker. Snímka: www.evro.si

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:01