StoryEditor

Služobne mladší väčšinou berú viac

24.01.2008, 23:00
Zotrvať v jednom povolaní dlhšie ako desať rokov sa nemusí vždy vyplatiť. Tí, ktorí to s "vernosťou" preháňajú, zarábajú totiž v priemere menej ako zamestnanci, ktorí striedajú povolania častejšie. Potvrdzuje to prieskum platov Merces, ktorý vykonala spoločnosť Profesia.

Podľa prieskumu rastú platy najrýchlejšie na začiatku kariéry - najviac počas prvých troch až piatich rokov. Po nich však prichádza výrazný útlm. Najhoršie sú na tom zamestnanci, ktorí robia v tej istej sfére viac ako desať rokov. Ich priemerné platy z roka na rok klesajú.
"Dôvodom môže byť, že veľká časť tejto skupiny pracuje v štátnej sfére, kde sú platy nižšie ako v súkromnej," myslí si projektový manažér Profesie Miroslav Dravecký.
Spomaľovanie rastu miezd podľa neho paradoxne zapríčiňuje aj kladný vzťah k povolaniu. Ak totiž niekoho práca baví, nemá potrebu vyjednávať o výške platu dostatočne agresívne.
"Pri pozícii projektového manažéra u nás plat neovplyvňuje iba vzdelanie, ale najmä dosiahnuté výsledky, objem a veľkosť stavby či počet ľudí, ktorí pod týmto manažérom pracujú," ilustruje napríklad situácie v stavebníctve hovorkyňa firmy Skanska Magdaléna Dobišová.


Prečítajte si aj:
Lojalita môže byť zamestnancom na príťaž

Ak máte radi svoju prácu a plánujete v nej zotrvať viac ako desať rokov, mali by ste počítať aj s tým, že takto môžete prísť o vyššie platové ohodnotenie. Podľa prieskumu platov Merces, ktorý vykonala spoločnosť Profesia, majú ľudia, ktorí zotrvajú v jednej oblasti dlhšie ako desať rokov, nižšie platy ako tí, ktorí náplň práce menia častejšie. Prieskum tiež zistil, že najrýchlejšie rastú platy v priebehu prvých troch až piatich rokoch kariéry. Počas nasledujúcich piatich rokov sa ich rast spomaľuje a po desiatich rokoch už začína klesať. Platí to pritom tak pre ľudí so stredoškolským, ako aj s vysokoškolským vzdelaním.

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komfort ako životné krédo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:37