StoryEditor

Ficovi tiká v rukách časovaná bomba

25.09.2009, 00:00
Vládu Roberta Fica čaká mimoriadne vážny problém: na úrady práce sa totiž valí prívalová vlna nezamestnaných.

Tentokrát však nepôjde len o ľudí, ktorí o prácu prídu v najbližšom období, ale aj o tých, ktorým sa skončí doba poberania podpory v nezamestnanosti. Sociálna poisťovňa totiž ku koncu augusta eviduje takmer trojnásobok poberateľov podpory oproti rovnakému obdobiu minulého roka, vyše 63- tisíc ľudí. "To najhoršie ešte len príde. Otázkou je, čo sa stane s ľuďmi, keď na podporu stratia nárok,“ hovorí ekonóm Nádácie F. A. Hayeka Martin Chren. Množstvo z nich totiž bude odkázaných len na dávku v hmotnej núdzi, ktorú vyplácajú úrady práce.

Tomanová chce zakročiť
Vyžiť len s dávkou v hmotnej núdzi je dnes takmer neriešiteľný problém. Jej priemerná výška spolu s prídavkom totiž za posledných osem mesiacov je okolo 117 eur. V porovnaní s podporou v nezamestnanosti je to menej viac ako o polovicu. Nárok na dávku pre "chudobných“ má len ten, ktorého príjem nedosahuje životné minimum.

Komentár HN
Hrozí nám ďalšia kríza?

Keď vypukla v USA finančná kríza, na Slovensku vládol najprv pokoj. Nik akoby nečakal, že zlé správy spoza oceánu spôsobia búrku problémov aj v Európe a nebodaj aj v našej malej krajine.

Ministerstvo práce sa tak rozhodlo konať. Záchranným kolesom má byť predĺženie doby poberania dávky v nezamestnanosti zo šiestich na osem mesiacov. "Chceme to predĺžiť, ale potrebujeme poznať rozpočet,“ avizuje hovorca rezortu Michal Stuška. Podľa neho je ministerstvo pripravené návrh schváliť v skrátenom legislatívnom konaní. Či sa však na koniec zmenu peniaze nájdu, je zatiaľ nejasné. "Hľadáme možnosti financovania,“ prízvukuje hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Riešenie, ktoré nič nerieši
Predĺžiť dobu poberenia dávky sa pokúšala pred pár týždňami aj opozícia. Návrh SDKÚ-DS na ročné obdobie však v parlamente nepriešiel. Ekonómovia sa však s týmto krokom nestotožňujú. "Je to hlavne krok, ktorý nie je systémový a nič nerieši,“ dodal Chren.

Prečítajte si aj:
Ďalšia kríza sa blíži. Zostanú iba drobné

Sociálna kríza už klope na dvere. Počet poberateľov podpory v nezamestnanosti sa v auguste tohto roka vyšplhal takmer na trojnásobok oproti minulému roku, teda 63,5 tisíca. To však nie je ten najväčší problém. „To najhoršie ešte len príde. Otázkou je, čo sa stane s ľuďmi, keď na podporu stratia nárok,“ upozorňuje ekonóm Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren. Dávku v nezamestnanosti možno totiž poberať v súčasnosti len pol roka, potom tí najchudobnejší skončia na dávke v hmotnej núdzi. Jej priemerná výška za posledných osem mesiacov spolu s prídavkom k dávke je okolo 117 eur. Priemerná výška podpory v nezamestnanosti je pritom viac ako dvojnásobok.

Na prax sa pôjde hneď

Absolventi škôl, ktorí nemajú prácu, sa budú môcť dostať k absolventskej praxi jednoduchšie. Kľúčom má byť podľa návrhu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zjednodušenie ich prístupu na pracovný trh a skrátenie čakacích lehôt.

01 - Modified: 2003-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová štruktúra úradov 02 - Modified: 2003-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac peňazí pre kultúru
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:42