StoryEditor

Ľudí má "nakopnúť" nižšia podpora

27.10.2010, 00:00
Vyššie podpory v nezamestnanosti na začiatku, nižšie na konci poberania tejto štátnej dávky. Aj tak chce minister práce Jozef Mihál z SaS kompenzovať zrušenie súbehu odstupného a výpovednej lehoty ľuďom, ktorí stratili prácu.

"Moja predstava je taká, že treba zvýšiť mieru náhrady pri dávkach v nezamestnanosti v prvých mesiacoch po prepustení a postupne ju znižovať v ďalších mesiacoch,“ vyhlásil včera po stretnutí s predstaviteľmi Americkej obchodnej komory.

Tak by podľa neho boli ľudia aj viac motivovaní, aby sa nespoliehali na podporu a skôr si hľadali nové zamestnanie. Odborníci takéto opatrenie vítajú. Upozorňujú však, že na Slovensku sa teraz hľadá práca ťažko a je jej málo. Preto by takýto tlak nemusel byť účinný. "U nás sú veľké regionálne rozdiely. Niekde si prácu nájdete iba ťažko, bez ohľadu na výšku podpory,“ poznamenal ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Maruška na jahodách
Mihálov návrh by v koalícii mohol nájsť podporu. "Je to zaujímavé. Páči sa mi to,“ reagoval poslanec KDH Július Brocka. "Keď sa podpora v nezamestnanosti poskytuje veľmi dlho a v rovnakej výške, tak to môže uspávať poberateľa tejto dávky a nemotivuje ho hľadať si novú prácu,“ pokračoval. Takáto zmena pravidiel poskytovania podpory v nezamestnanosti, ktorá sa teraz vypláca pol roka, môže podľa neho pomôcť aj štátu v čase, keď nemá peňazí nazvyš. Mohlo by to totiž znížiť výdavky Sociálnej poisťovne. Vlani sa pritom vyplatilo na podporách vyše 172 miliónov eur. Aj podľa Brocku je však potrebné zohľadňovať situáciu na trhu práce - teda to, koľko je voľných pracovných miest.

Opoziční poslanec Smeru-SD Braňo Ondruš vidí problém hlavne v tom, že takto chce rezort práce kompenzovať zrušenie súbehu odstupného a výpovednej doby. "Súbeh je normálny a je to istá forma odškodnenia človeka.“ Ak by takto chcel momentálne Mihál motivovať ľudí, aby si hľadali prácu v čase, keď sa nájsť nedá, pripomínalo by mu to "zlú macochu, ktorá poslala Marušku v zime hľadať jahody“.

Podmienka? Vzdelávanie
Šéf inštitútu Ineko Peter Goliaš návrh ministra práce víta. "Súčasný systém je určite štedrý. Teraz sa zneužíva.“
S tým súhlasí aj šéfka personálnej spoločnosti Synergie Martina Klubicová. V praxi sa stretávala s prípadmi, keď si ľudia začali hľadať prácu, až keď im končila podpora v nezamestnanosti. Upozornila však, že ak by sa postupné znižovanie sociálnych platieb aplikovalo plošne, postihlo by to najnižšie príjmové skupiny. Preto by podľa nej mohla byť výška vyplácaných podpôr podmienená napríklad ochotou dovzdelávať sa. "Napríklad prostredníctvom rekvalifikačných kurzov,“ uzavrela.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:27