StoryEditor

Mihál s odvodmi narazil. U Sulíka

20.08.2010, 00:00
Minister práce Jozef Mihál (SaS) chce zvýšiť odvody pre ľudí s lepšími platmi. Jeho stranícky šéf a predseda parlamentu to však rázne odmietol.

"Som jednoznačne proti. Budeme o tom rokovať na Koaličnej rade v utorok,“ pre HN Richard Sulík.

Podľa Mihálovho návrhu by si zamestnanci so zárobkami od päťnásobku priemernej mzdy nahor priplatili oproti súčasnému stavu zhruba 158 eur mesačne. Viac by platili aj ľudia s výplatou vyššou než štvornásobok priemerného platu, čo je súčasný odvodový strop.

Hoci by platili vyššie odvody, ich penzie by sa nezvýšili. Návrh totiž počíta so súčasným výpočtom dôchodku z maximálne trojnásobku priemernej mzdy.

 


Koalícia bude rokovať
Sulík považuje Mihálov návrh za jasný rozpor s predvolebnými sľubmi strany. Naopak, Anton Marcinčin si myslí, že ministrov zámer je prijateľný. "Je to dočasné riešenie na jeden, maximálne dva roky, kým sa spustí nový odvodový systém,“ zdôvodnil podpredseda KDH. Zvyšní koaliční partneri SDKÚ-DS a Most-Híd sa k návrhu ministra práce nevyjadrili. Strany chcú rokovať na Koaličnej rade.

Trest pre kvalifikovaných
Za neprijateľný považuje návrh ministra aj Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. "Trestá vysokokvalifikovaných pracovníkov, ktorí na sebe tvrdo pracovali,“ tvrdí.

 

Peter Goliáš z Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky si taktiež myslí, že vláda by prijatím Mihálovho návrhu zhoršila podnikateľské prostredie na Slovensku. "Toto už nie je rušenie výnimiek, ale zdanenie ľudí s vysokými príjmami,“ upozornil.

01 - Modified: 2004-01-18 21:58:10 - Feat.: 0 - Title: Prepúšťanie je len dočasným riešením 02 - Modified: 2004-01-18 21:56:20 - Feat.: 0 - Title: Konkurencia prinesie komfortné lietanie za nižšie ceny
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:10