StoryEditor

Vláda sa bankám vyhráža pokutami

19.07.2012, 00:00
Ak banky zvýšia poplatky kvôli bankovému odvodu, budú musieť zaplatiť 330-tisíc eur.

Ak banky zvýšia svoje poplatky kvôli bankovému odvodu, zaplatia pokutu. Takto si to predstavuje premiér Robert Fico spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom (obaja Smer-SD). Dodržiavanie pravidiel bude kontrolovať Národná banka Slovenska, ktorá bude môcť zároveň udeľovať tresty. Ak zistí porušenie, tak jej bude môcť nadeliť až 330-tisíc eur. Ak to spraví viackrát, zaplatí až 660-tisíc eur. „Banky si musia byť vedomé, že ak porušia zákon, čakajú ich sankcie,“ konštatoval po rokovaní vlády Kažimír.

Ťažké dokazovanie
Nové pravidlo podľa Fica má byť len reakciou na možné správanie samotných bánk. Ten ich totiž po nástupe do svojej funkcie zaradil medzi tie, ktoré sa musia podieľať na konsolidácii verejných financií. Hovorí, že by bolo nemorálne, ak by sa tomu vyhli. „Aj my vieme pohrýzť, keď treba,“ povedal Fico.

Chystané pravidlo pritom naráža už na svojich prvých kritikov. Nesúhlasí s ním napríklad šéf Inštitútu Ineko Peter Goliaš. Vyhlásenie je podľa neho určené voličom Smeru, pred ktorými si chce premiér udržať kredibilitu. Zároveň upozorňujú aj na možné problémy. Hovoria, že bankám bude ťažko dokázať, že svoje poplatky zdvihli pre bankový odvod. A preto podľa nich Národnú banku bude čakať ťažká úloha. „Banky si vedia nájsť veľa dôvodov, prečo zvyšujú svoje poplatky,“ hovorí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Pridáva sa k nemu aj výkonný riaditeľ internetového portálu financnahitparada.sk Maroš Ovčarik. Podľa neho banka môže peniaze získať navyše nielen zo samotných poplatkov, ale aj zvyšovania úrokov na úveroch či znižovania úrokov na vkladoch.

S novými pravidlami pritom Slovensko môžu čakať aj medzinárodné problémy. „Zákon samotný, ako aj prípadné udeľovanie takýchto pokút sa zrejme stane predmetom záujmu Európskej komisie. Vylúčiť sa nedajú ani žaloby voči Slovenskej republike,“ konštatoval analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly.

Banky zatiaľ mlčia
K analytikom sa pridáva aj parlamentná opozícia. Poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec hovorí, že Fico sa týmto spôsobom snaží odpútať pozornosť od podstaty, ktorou je zvyšovanie samotného bankového odvodu. Podobný názor má aj jeho poslanecký kolega Jozef Kollár (SaS). „Neexistuje arbiter, ktorý to posúdi. Nezávidím preto guvernérovi Makúchovi, ako sa s tým vysporiada,“ povedal.

Banky, ktorých sa nové sankcie majú dotknúť, zatiaľ hodnotiť nechcú. Banková asociácia verí, že poslanci navrhnutý bankový odvod znížia. Nové pravidlá pritom nechce komentovať ani samotný regulátor. „Národná banka Slovenska sa nemôže k návrhu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií v súčasnosti vyjadriť, keďže zákon je v legislatívnom konaní a NBS zatiaľ nepozná jeho definitívne znenie,“ povedala hovorkyňa centrálnej banky Petra Pauerová.

Bankový odvod presadil vlani na jeseň exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Vtedy ho určila na 0,4 percenta z vkladov firiem. Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ) totiž odhadoval, že na nej vyberie zhruba 80 miliónov eur. Jeho zvýšenie, a to aj na vklady ľudí, už presadila vláda Roberta Fica. Rozhodovať o ňom by mal parlament už v júli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:27