StoryEditor

Štát sa začína chystať na predaj podnikov

26.04.2013, 00:00
Vypísal tender na poradcov. S víťazmi chce uzavrieť zmluvu na štyri roky.

 Štát sa začína chystať na predaj podielov v už sprivatizovaných firmách. Túto prípravu mu majú zabezpečiť poradcovia, ktorých služby si chce nakúpiť na štyri roky. Ministerstvo hospodárstva preto vypísalo tender. Zverejnilo ho už aj vo vestníku verejného obstarávania. Minúť naň chce predbežne päť miliónov eur. „Je potrebné zdôrazniť, že výsledkom obstarávania bude rámcová zmluva s tromi uchádzačmi. To znamená, že poradenské služby sa budú objednávať pri jednotlivých projektoch a vzniku potreby špecifického poradenstva, na ktoré nebudú stačiť kapacity ministerstva,“ konštatoval hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Na zložité veci
Podľa rezortu Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) poradcovia budú radiť len v zložitých ekonomických a právnych veciach. Tí tak budú posudzovať napríklad výsledky hospodárenie spoločností, ich finančné zdravie, či strategické poradenstvo pri ochrane ich finančných záujmov.

Do hry o túto zákazku sa tak môžu dostať veľké poradenské spoločnosti. „Poradenská spoločnosť Pricewaterhouse Coopers sa k individuálnym obchodným prípadom a potenciálnej účasti v tendroch nevyjadruje,“ vraví direktor tejto spoločnosti Ivo Doležal.

Rovnako reagovala aj poradenská spoločnosť Deloitte a Ernst&Young. Akurát managing partner KPMG Ľuboš Vančo skonštatoval, že sa pozrú na podmienky súťaže a následne sa rozhodnú.

Po uzavretí zmluvy tak štát môže služby týchto poradcov využiť aj pri zvažovanom predaji podielu v Slovak Telekome. Odborníci sa však nevedeli vyjadriť, či by si štát mal svoj podiel ponechať alebo nie. Všetko totiž môže závisieť od elektronickej aukcie aj na štvrtého operátora, ktorý štát tento rok chystá. „Cena licencie môže znížiť alebo zvýšiť hodnotu tohto operátora. Je to preto teoreticko-špekulatívna otázka, na ktorú nikto nevie odpovedať a ani táto vláda,“ povedal zástupca šéfredaktora PC Revue Jozef Orgonáš.

Aj zahraničné predaje
Iné podiely v štátnych firmách predávať nebudeme. Odkazuje hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič. Ako však upozorňuje analytik Inštitútu INESS Martin Vlachynský, urobiť by tak vláda mala. A to napríklad v prípade nákladného železničného prepravcu Cargo, či Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Podľa neho teda v podnikoch, ktoré slúžia na bežnú prevádzku.

Štát sa však chce pripraviť aj na potenciálne predaje v podnikoch, ktoré sa predali v minulosti. Do hry tak môže vstúpiť už nielen spomínaný predaj Stredoslovenskej energetiky, ale aj Západoslovenskej energetiky, ktorú vlastní nemecký E.ON. 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:52