StoryEditor

Euro môže priniesť problémy

28.05.2007, 00:00
Ministerstvo práce si chce dať pozor na to, aby sa prijatie eura negatívne neodrazilo na životnej úrovni ľudí. "Chceme sa vyhnúť tomu, aby prijatie eura malo príliš negatívny dopad na sociálne slabších a sociálny systém."
V článku je graf

"Chceme sa vyhnúť tomu, aby prijatie eura malo príliš negatívny dopad na sociálne slabších a sociálny systém," povedala štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková. Rezort si preto stanovil za cieľ pristupovať k tejto problematike s osobitným ohľadom na rizikové skupiny obyvateľstva. Veľmi významná je najmä kvalitná komunikácia s verejnosťou. "Vaša vláda už prijíma určité opatrenia, tie však nepostačujú. Treba zvýšiť informovanosť celého obyvateľstva," upozorňuje Christian Ghymers z Direktoriátu pre informácie a komunikáciu Európskej komisie.
Pod životným minimom
"Predpokladáme rast inflácie. Ten má vplyv na celý valorizačný mechanizmus, teda aj životné minimum, na ktoré sú nadviazané ďalšie dávky sociálneho systému. Mohol by sa zvýšiť počet ľudí pod hranicou životného minima," hovorí exministerka práce Iveta Radičová. Upozorňuje aj na zvýšenie výdavkov v celom systéme sociálnych dávok a následný tlak na harmonizáciu výšky dávok a životného minima. Za veľmi vážny považuje dopad na výšku reálnych miezd, predovšetkým vo verejnom sektore. Ak by došlo k výraznejšiemu rastu inflácie, mohlo by to spomaliť ich rast, prípadne ho zastaviť.
"Vznikla by nutnosť kombinácie dvoch opatrení. Prvým by bolo znižovanie verejných výdavkov. V tomto kontexte vnímam aj návrh Ficovej vlády na 20-percentné zníženie zamestnanosti vo verejnom sektore. Samozrejme, opäť by vznikla potreba vyšších výdavkov na udržanie reálnych miezd, prípadne ich zvyšovanie," povedala Radičová.
Viac informácií
Politológ Peter Horváth pripomína, že prijatie eura je jedna z mála vecí, na ktorých sa Dzurindova a Ficova vláda zhodli. Vážnejšie kroky v tomto smere však očakáva až v priebehu budúceho roka. Diskusia o vplyvoch, najmä v sociálnej sfére, je zatiaľ príliš odborná a málo približovaná občanom.
"Uvedomujeme si, že v oblasti komunikácie musíme brať zvláštny ohľad na najzraniteľnejšie cieľové skupiny. Vychádzame z toho, že týchto občanov nie je možné účinne osloviť klasickými komunikačnými nástrojmi. Treba s nimi pracovať iným spôsobom, intenzívnejšie, priamejšie, formou pracovníkov v teréne a podobne. Na tento problém sa chceme v blízkej budúcnosti spolu s ministerstvom práce veľmi intenzívne zamerať," potvrdil potrebu vyššej informovanosti aj splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát.

Harmonogram vstupu do eurozóny
- Splnenie maastrichtských kritérií 2007 až marec 2008
- "Generálny zákon" vstupuje do platnosti 1. 1. 2008
- Návrh Európskej komisie Rade EÚ na máj 2008
zrušenie výnimky
- Začiatok duálneho zobrazovania cien júl - ugust 2008
- Konzultácia s Európskym parlamentom máj 2008
- Stanovenie konverzného kurzu jún - júl 2008
- Vstup do eurozóny 1. 1. 2009
Zdroj: www.euro.gov.sk

EURO
PLUSY
- Odstránenie nákladov na výmenu korún za eurá
- Odstránenie kurzového rizika
- Zvýšenie cenovej transparentnosti
- Rast obchodnej výmeny v rámci EÚ (až o 60 %)
- Postupný nárast HDP (až o 20 %)
MÍNUSY
- Strata nezávislej menovej politiky
- Zbližovanie cenových hladín s EÚ
- Znehodnotenie úspor
- Vysoké náklady
Zdroj: www.euro.gov.sk

01 - Modified: 2003-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stredná Európa bude ťažným koňom
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:52