StoryEditor

Vyrieknuté slová sa ťažko berú späť

02.05.2003, 00:00
Český prezident Václav Klaus sa nikdy netajil euroskepticizmom, hoci on sám svoje názory posúval vždy skôr do roviny eurorealizmu. "Vstup do EÚ pre mňa skutočne nie je snom. Nemáme ale žiadnu alternatívu." Reakcia ministra zahraničných vecí C. Svobodu : "To keby povedal študent právnickej fakulty, neurobí skúšku. Je to nezmysel. ... Klausov argument, že nevieme, čo je v zmluve, je šialený."
Keď majú rozdielne názory na vec dvaja obyčajní ľudia, o ich spore či jeho riešení sa nedozvie nikto. Keď však majú rozdielne názory prezident a minister zahraničných vecí, je to záležitosť verejná -- ba až medzinárodná. O to viac, ak ide o takú aktuálnu tému, akou je dnes Európska únia.
Český prezident Václav Klaus sa v tejto súvislosti nikdy netajil euroskepticizmom, hoci on sám svoje názory posúval vždy skôr do roviny eurorealizmu.
V tomto zmysle vystúpil i na nedávnej aténskej schôdzke, na ktorej desať nováčikov podpisovalo tzv. prístupovú zmluvu, medzi nimi i Česi a Slováci. Padli slová o strate časti suverenity i o tom, že obsah zmlúv je nejasný. Oboje môže byť pravda, v závislosti od uhla pohľadu. Veď dobrovoľné postúpenie časti práv nejakému ústrediu či celku nie je ničím ako čiastočnou stratou suverenity -- a napr. Konvent ešte stále iba rokuje o tom, aká bude ďalšia podoba tohto integračného zoskupenia. V tomto zmysle nováčikovia naozaj nevedia, čo podpísali a akými princípmi sa "ich" organizácia bude riadiť v nedlhej perspektíve.

Prezident Václav Klaus pre nemecký Die Zeit (z rozhovoru, uverejneného 16. apríla 2003):
"Vstup do EÚ pre mňa skutočne nie je snom. Nemáme ale žiadnu alternatívu."
Reakcia ministra zahraničných vecí Cyrila Svobodu na palube lietadla z Atén:
"Niektoré výroky, ktoré (prezident) povedal, svedčia o tom, že nie je príliš oboznámený s celkovou situáciou. Napr. argument, že stratíme časť suverenity. To keby povedal študent právnickej fakulty, neurobí skúšku. Je to nezmysel. ... Klausov argument, že nevieme, čo je v zmluve, je šialený."
Prezident Václav Klaus na summite v Aténach (16. apríla 2003):
"Stávame sa súčasťou snov mnohých Európanov."

Že by nová kultúra politických vzťahov? Reakcia českého prezidenta takisto nedala na seba dlho čakať -- prostorekého ministra vzápätí pozval na "svoj" Hrad; pre istotu písomne. Čo zaznelo potom za zavretými dverami prezidentskej kancelárie, vedia len sami dvaja aktéri. Isté je, že nejaké veľké zmierovanie sa nekonalo. Svoboda prišiel na schôdzku i patrične vybavený -- sériou dokumentov vypracovaných vládou, aby tak dokumentoval, že v práve je on: zahraničnopolitickú líniu vypracúva vláda. Klaus chcel na rozdiel od toho hovoriť o témach celkom iného rázu, "o osobných útokoch ministra zahraničných vecí", ako uviedol jeho hovorca Tomáš Klvaňa. Takejto atmosfére rokovania plne zodpovedalo i krátke stretnutie s novinármi. Prezident naň neprišiel vôbec, len hovorca prečítal písomné vyhlásenie, ktoré C. Svoboda údajne odmietol podpísať. Minister hovoril sám: "Nedošlo k tomu, že by sme navzájom brali nejaké výroky späť."
Čo zostalo i po schôdzke, to je trvale nezodpovedaná - a zrejme aj nezodpovedateľná - dilema medzi právom na odlišnosť politických názorov a medzi snahou o jednotnú prezentáciu názorov nejakého celku, v tomto prípade oficiálnych predstaviteľov českého štátu. Skĺbenie týchto dvoch prvkov pripomína tak trochu hľadanie bájnej kvadratúry kruhu a zďaleka nie je len českou zvláštnosťou.
V tomto konkrétnom prípade je však riešenie možno oveľa jednoduchšie. Za rozdielnym chápaním pojmov zjavne pretrvávajú iné názory na úlohu a miesto ČR v budúcej Európskej únii -- a tie vyrieši čas a práve takáto diskusia, hoci aj nie veľmi salónna.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:55