StoryEditor

Medzi realitou a mýtmi

28.06.2004, 00:00
Sotva sa nová európska ústava narodila, už ju čaká boj o prežitie. Výsledky referend a parlamentných hlasovaní sa vopred predvídať nedajú.

Dvojdňové handrkovanie o podobu prvej európskej ústavy na summite v Bruseli totiž zanechalo na niektorých kľúčových pasážach dokumentu svoje stopy. Oproti pôvodnému návrhu je komplikovanejší a nespĺňa požiadavku prehľadnosti a jednoduchosti, ktorú si únia vytýčila. "Ukázalo sa, že cieľ priblížiť úniu občanom tým, že všetko bude zrozumiteľnejšie a transparentnejšie -- sa nedá dosiahnuť," priznal aj šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan. "Keď sa prijímajú kompromisy, všetko sa musí formulovať zložitejšie a sofistikovanejšie."
Je však otázne, ako budú môcť občania v krajinách, kde sa vyžaduje na ratifikáciu ústavy referendum, hlasovať o niečom takom zložitom a komplikovanom. Osud ústavy a do istej miery aj budúcnosti celej únie bude totiž v konečnom dôsledku závisieť od toho, ako sa ju podarí predať jej adoptívnym rodičom -- Európanom. A v niektorých krajinách to nebude mať ľahké.
Bezbožní Európania. Prvý problém signalizuje fakt, že schválená euroústava nemá vo svojom rodnom liste zmienku o Bohu alebo kresťanských koreňoch. Väčšina pozorovateľov to pova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa-1, menuAlias = europa-1, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:22