StoryEditor

Švajčiarsko si naďalej chráni svoj trh práce

29.09.2005, 00:00

Švajčiarsko zaviedlo voči novým členským krajinám s výnimkou Malty a Cypru sedemročné prechodné obdobie do 30. 4. 2011 týkajúce sa prístupu na trh práce. Voľný pohyb osôb medzi Švajčiarskom a desiatimi novými členskými krajinami je upravený v doplňujúcom protokole existujúcej Dohody o voľnom pohybe osôb medzi Švajčiarskom a štátmi Európskej únie. Referendum o protokole sa uskutočnilo 25. 9. 2005. V referende schválený protokol by mal vstúpiť do platnosti koncom roku 2005 alebo začiatkom roku 2006. V roku 2009 švajčiarsky parlament rozhodne, či sa dohoda bude uplatňovať naďalej. Podrobné informácie nájdete na stránke Federálneho úradu pre migráciu:www.bfm.admin.ch
Registračné procedúry
Slovenskí občania, ktorí plánujú zostať na území Švajčiarska maximálne tri mesiace a nechcú tam pracovať, môžu vycestovať do tejto krajiny a zdržiavať sa v nej bez víz. Pokiaľ v krajine hľadáte prácu, ste povinní zaregistrovať sa do ôsmich dní na kantonálnom úrade v mieste svojho pobytu. K registrácii na úrade potrebujete platný identifikačný doklad, potvrdenie o zdravotnom poistení, fotografiu pasového formátu, dokumenty o občianskom stave (napr. sobášny list, rodné listy detí), pracovnú zmluvu. Študenti alebo dôchodcovia, ktorí zostanú vo Švajčiarsku len tri mesiace, nepotrebujú povolenie na pobyt.
Pracovné povolenie
Slovenskí občania, ktorí budú chcieť pracovať vo Švajčiarsku, budú počas prechodného obdobia potrebovať pracovné povolenie. Tieto povolenia schvaľujú kantonálne úrady (pracovný úrad, cudzinecká polícia). Žiadosť o pracovné vízum sa podáva na švajčiarskom veľvyslanectve. Spolu so žiadosťou je potrebné predložiť: 3 formuláre žiadosti o udelenie víza, 2 fotografie pasového formátu, kópiu pracovnej zmluvy, pas. Spracovanie žiadosti trvá 6 - 8 týždňov. Za vydanie víza sa platí poplatok. Žiadosť môžete podať aj priamo na kantonálny úrad príslušný podľa sídla zamestnávateľa.

Povolenie na pobyt
Povolenie L EÚ/EFTA
(Krátkodobé povolenia na pobyt):
Občan musí mať platnú pracovnú zmluvu na menej ako jeden rok. Povolenie bude pridelené počas trvania pracovnej zmluvy. Na predĺženie povolenia stačí, ak predložíte novú pracovnú zmluvu. Ak jej trvanie nepresiahne jeden rok, dostanete povolenie na čas trvania vašej pracovnej činnosti. Ak trvá táto činnosť rok alebo dlhšie, máte nárok na povolenie na pobyt.
Povolenie B EÚ/EFTA (Povolenie na pobyt):
Ak máte pracovnú zmluvu s lehotou platnosti rok a viac, alebo je na neurčitý čas, dostanete povolenie na pobyt s platnosťou do 5 rokov. Povolenie umožňuje vykonávať aj iné pracovné činnosti, ako aj zmenu pracovných miest alebo vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti - podnikanie.
Povolenie G EÚ/EFTA (Povolenie pre dochádzajúcich cez hranice):
Dochádzajúci cez hranice sú cudzí štátni príslušníci, ktorí bývajú v cudzine v hraničnej zóne a sú zárobkovo činní v susednej hraničnej zóne Švajčiarska. Termínom "hraničná zóna" sa rozumejú oblasti, ktoré sú uvedené v zmluvách o dochádzajúcich cez hranice uzavretými medzi Švajčiarskom a jeho susednými krajinami. Dochádzajúci cez hranice sa musí vrátiť do miesta svojho bydliska minimálne raz týždenne. Povolenie je platné 5 rokov, ak je pracovná zmluva uzavretá najmenej na 1 rok. Ak je pracovná zmluva uzavretá na menej ako 1 rok, dĺžka platnosti povolenia je identická s dĺžkou trvania pracovnej zmluvy.
Povolenie C EÚ/EFTA (Povolenie na usadenie sa):
Usadení cudzí štátni príslušníci sú cudzí štátni príslušníci, ktorým bolo udelené povolenie na usadenie sa po 5 alebo 10 rokoch pobytu vo Švajčiarsku.

Uznávanie diplomov a kvalifikácií
Sedem povolaní je automaticky uznaných: lekár, zubár, veterinárny chirurg, lekárnik, všeobecná sestra, pôrodná asistentka a architekt. Uznávanie diplomov a kvalifikácií sa robí len v prípade regulovaných profesií. Profesia sa považuje za regulovanú, ak jej vykonávanie v krajine je podmienené vlastníctvom diplomu alebo certifikátom o odbornej spôsobilosti. Pokiaľ profesia nepatrí medzi regulované, nie je potrebné urobiť uznanie, v tom prípade postačí pracovné povolenie. Švajčiarsko zriadilo Informačné centrum pre doklady o odbornom vzdelávaní v rámci Federálneho úradu odborného vzdelávania a technológie, ktoré poskytne všetky potrebné informácie (www.bfm.admin.ch).
Sociálne zabezpečenie
Na nových členov EÚ sa neaplikujú Nariadenia Rady EHS č.1408/71 a č. 574/72 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. Medzi Slovenskou republikou a Švajčiarskou konfederáciou sa uplatňuje zmluva o sociálnom zabezpečení. Presné znenie zmluvy nájdete na www.employment.gov.sk. Informácie o sociálnom poistení nájdete na stránke Spolkového úradu pre sociálne poistenie www.bsv.admin.ch a tiež na www.seco.admin.ch.

Švajčiarsko
Hlavné mesto
: Bern
Počet obyvateľov: 7,37 milióna (2003)
Úradný jazyk: nemecký, francúzsky, taliansky, rétorománsky
Mena: Švajčiarsky frank (CHF), 1 CHF = 100 rappov
Nezamestnanosť: 3,6 % (jún 2005)
Telefónna predvoľba: 00 41

Užitočné adresy: www.eures.sk, www.eures.ch, http://europa.eu.int, www.bfm.admin.ch, www.treffpunkt-arbeit.ch, www.bbt.admin.ch, www.bsv.admin.ch, www.estv.admin.ch, www.seco.admin.ch, www.bfs.admin.ch.
Pracovné ponuky
Internet:
Regionálne centrum pre sprostredkovanie práce, www.curriculum.ch, www.humanline.ch, www.job-box.ch, www.jobs.ch, www.internet-job.ch, ďalšie stránky: www.stellenlinks.ch, www.ostjob.ch, www.adecco.ch, www.adecco.ch, www.cityjob.ch, www.eupro.ch, www.humanselection.ch, www.ibt-personal.ch, www.interim.ch, www.jobprofi.ch, www.kvsg.ch, www.manpower.ch, www.pamag-personal.ch, www.parcon.ch, www.progresspersonal.ch, www.unijob.ch, www.uniwork.ch , www.vediornewjob.ch, www.work-shop.ch,
Tlač a noviny na internete: Tages-Anzeiger, Bund, Le Temps, www.tagblatt.ch, www.tagesanzeiger.ch, www.nzz.ch, www.bernerzeitung.ch, www.baz.ch, www.lematin.ch,
Veľvyslanectvo Švajčiarskej konfederácie
Tolstého ul. 9
811 06 Bratislava 1
Slovenská republika
Tel.: 00-421-2-5930-1111, 00-421-2-5930-1110 (víza)
Fax: 00-421-2-5930-1100
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky
Thunstrasse 99
3006 Bern
Švajčiarsko
Tel.: 00-41-31-356-3936, 00-41-31-356-3937
Fax: 00-41-31-356-3933
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:14