StoryEditor

Július Molnár: Európska únia trvá na skvalitnení kontroly

16.03.2004, 23:00
Prístupový proces vyvolal tlak na skvalitnenie kontroly, tvrdí Július Molnár, kandidát na člena Európskeho dvora audítorov
Hovorí sa, že Európsky dvor audítorov je finančným svedomím Európskej únie. Je postavenie tejto inštitúcie také silné, aby ho členské štáty únie rešpektovali?
- V modernom štáte je kontrola považovaná za jeden z prvkov, ktorý zabezpečuje, že aktivity verejného sektora sú spravované demokraticky. V rámci štruktúry finančného riadenia existujú dve separátne, ale komplementárne formy kontroly - vnútorná a externá kontrola. Kým vnútorná kontrola sa vykonáva v rámci inštitúcie zodpovednej za riadenie rozpočtu, externá sa robí separátne od inštitúcie. Existencia rozpočtu Európskej únie, ktorý je nezávislý od rozpočtu členských štátov a skutočnosť, že tento rozpočet je riadený nezávisle zo strany európskych inštitúcií, boli dva argumenty v prospech zriadenia samostatnej externej inštitúcie zodpovednej za kontrolu príjmov a výdavkov spoločenstva. Touto inštitúciou je Európsky dvor audítorov. Je skutočne finančným svedomím Európskej únie, garantujúcim občanom Európy, že rozpočet EÚ je spravovaný a implementovaný v súlade so zákonmi a čo najefektívnejšie.

Aké sú postihy v prípade zistenia nedostatkov pri financovaní?
- Jedným z atribútov nezávislosti externej kontroly musí byť aj to, že takáto inštitúcia neukladá finančné sankcie. Vo vzťahu k Európskej únii má podobné postavenie ako Najvyšší kontrolný úrad SR v Slovenskej republike. Nemá súdne právomoci, ale v prípade, keď jeho kontrolóri odhalia neregulárnosť či podozrenie z podvodu, informujú o tom príslušné zodpovedné orgány tak, ako NKÚ SR predkladá svoje zistenia na ďalšie konanie príslušnému orgánu.

V apríli minulého roka Európsky dvor audítorov vyzval kandidátske krajiny, aby zlepšili vnútornú finančnú kontrolu.
- Prístupový proces vyvolal tlak na skvalitnenie vnútornej kontroly vo všetkých kandidátskych krajinách. Zákon č. 502 z 18. októbra 2001 o vnútornej kontrole a vnútornom audite upravujúci pôsobnosť ministerstva financií a ostatných orgánov verejnej správy v oblasti finančnej kontroly a vnútorného auditu, poskytol východisko pre zriadenie systémov finančného riadenia a kontroly, ako aj vnútorného auditu. Proces budovania inštitúcií, najmä zriaďovania útvarov vnútorného auditu na prierezových ministerstvách a agentúrach na Slovensku, pokračuje. Je dôležité, aby vnútorný audit spĺňal kritériá medzinárodne uznávaných štandardov spolu s požiadavkami a smernicami Európskej komisie a aby sa externá kontrola mohla pri svojich kontrolách o jeho závery opierať a nesuplovať jeho funkcie.

Dvor audítorov mal výhrady aj k slovenskej legislatíve a praxi Slovenska v tejto oblasti.
- Osobitná správa o situácii v systéme vnútornej kontroly, ktorú pripravila Pracovná skupina pre manuály auditu v spolupráci s Európskym dvorom audítorov, bude predložená na rokovanie prezidentov najvyšších kontrolných inštitúcií stredo- a východoeurópskych krajín, Cypru, Malty, Turecka a Európskeho dvora audítorov na ich stretnutí v Rige, ktoré sa koná 31. marca až 1. apríla.
V správe sa poukazuje na potrebu rozvoja efektívneho systému vnútornej kontroly, koordinácie externej i internej kontroly, harmonizácie a jednoznačného vymedzenia pojmov, vypracovania smerníc a dobrých praktík pre špecifické oblasti kontroly eurofondov, daní a ciel a pod., rozšírenému vzdelávaniu kontrolórov pre oblasť EÚ fondov, vypracovania smerníc a postupov pre kontrolu špecifických oblasti fondov EÚ. Je to problematika, ktorou sa bude aj naďalej zaoberať táto pracovná skupina, v ktorej má aj NKÚ SR svoje zastúpenie. Jej aktivity vyústia do vypracovania ďalších potrebných manuálov a smerníc.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:38