StoryEditor

Krátko z Európskej únie

15.02.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Solana: EÚ je pripravená začať výcvikový program pre Irak
Európska únia je pripravená začať vôbec prvú kolektívnu výcvikovú misiu pre irackých policajtov, uviedol minulý týždeň vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana. Program bude podľa očakávaní z bezpečnostných dôvodov realizovaný mimo Iraku. Vo vystúpení na Mníchovskej konferencii o bezpečnosti Solana tiež prisľúbil pomoc so zriadením bezpečnostného fóra Perzského zálivu a uviedol, že EÚ je naďalej odhodlaná hľadať diplomatické riešenie na zastavenie iránskeho jadrového programu. Pri predstavení detailov výcvikovej misie pre Irak Solana oznámil, že únia pripravuje prispôsobený plán výcviku približne 800 irackých sudcov, policajtov a ďalších činiteľov. "Každý úspešný, fungujúci štát potrebuje káder profesionálov, ktorý ho bude viesť," povedal Solana s tým, že program bude "kolektívnym úsilím, všetci Európania konajúci spolu", čo dokáže, že transatlantické rozpory okolo vojny v Iraku sa skončili. (TASR)

Kampaň za používanie bezpečnostných pásov
Európska komisia v pondelok oznámila, že sumou 1,4 milióna eur podporí celoeurópsku kampaň na podporu používania bezpečnostných pásov v automobiloch. Kampaň zameranú najmä na deti sa už začala v Holandsku, teraz ju pripravuje Belgicko, Česko, Fínsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko. V roku 2003 zomrelo na európskych cestách podľa EK 46 700 ľudí, takmer dva milióny utrpelo zranenia. Situácia je naďalej znepokojujúca, preto musíme konať, povedal eurokomisár pre dopravu Jacques Barrot. Pripomenul, že cieľom EÚ je do roku 2010 znížiť počet obetí na cestách o polovicu. Dôležitá je však pri tom zmena správania sa vodičov a pasažierov vrátane rešpektovania povinnosti používať bezpečnostné pásy a detské sedadlá. Podľa odhadov EK v súčasnosti používa záchranné pásy na predných sedadlách len 60 -- 80 percent ľudí, na zadných sedadlách je to len polovica. V krajinách s najlepšími výsledkami v bezpečnosti dopravy (Holandsko, Švédsko, Británia) však používanie pásov presahuje 90 percent. (TASR)

Macedónsko urobilo dôležitý krok do EÚ
Macedónsko urobilo v pondelok dôležitý krok na ceste do Európskej únie. Premiér Vlado Bučkovski v Bruseli oficiálne odovzdal Európskej komisii vyplnený dotazník, na základe ktorého vypracuje európska exekutíva posudok k macedónskej kandidatúre na členstvo v únii. V odpovediach sa Macedónsko snaží presvedčiť Brusel, že v oblasti demokracie, ľudských práv či ekonomiky je schopné vziať na seba záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ. Komisia bude pri vypracúvaní posudku vychádzať aj z iných zdrojov. Macedónsko podalo prihlášku na vstup do únie vlani v marci, Rada EÚ (členské štáty) následne požiadali komisiu, aby vypracovala k macedónskej kandidatúre posudok. Komisia odovzdala vláde v Skopje dotazník vlani v októbri. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:58