StoryEditor

Štáty únie meškajú s prípravou legislatívy

24.08.2005, 00:00

Európska komisia sa rozhodla začať konanie pre porušovanie právnych predpisov proti 13 členským štátom, ktoré neimplementovali do svojich vnútroštátnych právnych predpisov jednu alebo viac z ôsmich rozličných smerníc týkajúcich sa vnútorného trhu. Komisia požiada Belgicko, Českú republiku, Estónsko, Grécko, Taliansko, Lotyšsko, Luxembursko, Holandsko, Portugalsko, Slovensko, Španielsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo, aby celkovo v 25 prípadoch urýchlene implementovali potrebné právne predpisy zahŕňajúce smernice o doplnkovom dohľade nad finančnými konglomerátmi, o reorganizácii a likvidácii úverových inštitúcií, činnosti inštitúcií elektronických peňazí, účtovných pravidlách, likvidácii poisťovacích služieb, životnom poistení, poštových službách a o službách s podmieneným prístupom. Tieto žiadosti majú formu "odôvodnených stanovísk", čo je druhý stupeň postupu pri porušovaní právnych predpisov (článok 226 Zmluvy o ES). Ak komisia nedostane do dvoch mesiacov uspokojujúcu odpoveď, môže predložiť túto záležitosť Súdnemu dvoru.
Dohľad nad úverovými inštitúciami
Komisia zaslala ôsmim členským štátom -- Belgicku, Grécku, Luxembursku, Holandsku, Portugalsku, Švédsku, Českej republike a Lotyšsku -- stanoviská za to, že do augusta 2004 netransponovali smernicu 2002/87/ES o doplnkovom dohľade nad úverovými inštitúciami, poisťovňami a investičnými podnikmi vo finančnom konglomeráte. Táto smernica stanovuje osobitné opatrenia pre obozretný dohľad nad týmito finančnými skupinami. Smernica je stimulom výkonnosti finančného trhu a bola prioritným opatrením v rámci akčného plánu finančných služieb.
Reorganizácia a likvidácia úverových inštitúcií
Grécko, Portugalsko, Švédsko a Českú republiku komisia upozornila na to, že netransponovali smernicu 2001/24/ES o reorganizácii a likvidácii úverových inštitúcií do vnútroštátnych právnych predpisov. Smernica stanovuje, že v prípade bankrotu úverovej inštitúcie s pobočkami v rozličných členských štátoch proces likvidácie podlieha jedinému konkurznému konaniu, ktoré sa začne v členskom štáte, kde má príslušná úverová inštitúcia registrované sídlo. Ak sa táto smernica nebude implementovať vo všetkých členských štátoch, existuje riziko konfliktu súdnych právomocí a nie je zabezpečené rovnaké zaobchádzanie s veriteľmi v jednotlivých členských štátoch.
Činnosť inštitúcií elektronických peňazí
Komisia zaslala Estónskej republike stanovisko za to, že netransponovala smernicu 2000/46/ES o začatí a vykonávaní činností a dohľade nad obozretným podnikaním inštitúcií elektronického peňažníctva. Táto smernica koordinuje podmienky činnosti inštitúcií elektronického peňažníctva a stanovuje osobitný obozretný režim dohľadu, zameraný na zabezpečenie ich finančnej bezúhonnosti a spoľahlivého fungovania.
Účtovné pravidlá
Upozornenie na meškanie legislatívy dostali od EK aj Grécko, Belgicko, Španielsko, Taliansko, Holandsko, Veľká Británia a Luxembursko. Tieto štáty netransponovali smernicu 2003/51/ES do vnútroštátnych právnych predpisov. Smernica definuje, ktoré typy spoločností musia predkladať účtovné uzávierky, určuje, ako sa majú vykazovať zisky a straty a súvaha, a stanovuje, aké zásady oceňovania sa majú uplatňovať. Smernica uviedla účtovné požiadavky EÚ do súladu s modernou účtovnou teóriou a praxou. Umožňuje členským štátom, ktoré neuplatňujú medzinárodné účtovné štandardy na všetky spoločnosti, priblížiť sa podobnému, vysoko kvalitnému finančnému výkazníctvu. Tým sa odstránil akýkoľvek nesúlad s medzinárodnými účtovnými štandardmi.
Smernica o reorganizácii a likvidácii poisťovní
Európska komisia sa rozhodla zaslať Českej republike odôvodnené stanovisko za neoznámenie vnútroštátnych opatrení o transpozícii smernice 2001/17/ES o reorganizácii a likvidácii poisťovní do vnútroštátnych právnych predpisov. Podľa ustanovení tejto smernice v prípade bankrotu poisťovne s pobočkami v iných členských štátoch musí byť proces likvidácie predmetom jediného konkurzného konania, ktoré sa začne v tom členskom štáte, kde má poisťovňa registrované sídlo. Smernica má v takýchto prípadoch zabezpečiť ochranu poistencov.
Veľkej Británii komisia poslala stanovisko za neoznámenie opatrení na transpozíciu ustanovení uvedených v článku 69 ods. 1 prepracovanej smernice o životnom poistení č. 2002/83/ES do vnútroštátnych právnych predpisov, pokiaľ ide o územie Gibraltáru.
Komisia prijala odôvodnené stanovisko určené estónskym vnútroštátnym orgánom pre nesplnenie povinnosti včas transponovať do vnútroštátnych právnych predpisov smernicu 2002/39/ES o ďalšom otvorení hospodárskej súťaže poštových služieb únie .
Lotyšská republika a Slovensko dostali odôvodnené stanoviská za neoznámenie opatrení na transpozíciu smernice 98/84/ES o podmienenom prístupe do vnútroštátnych právnych predpisov.
Ďalšie informácie o uplatňovaní postupov voči členským štátom pri porušovaní právnych predpisov možno nájsť na adrese:
http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 01:48