StoryEditor

Komunitárne programy spájajú politiky EÚ (1)

07.09.2005, 00:00

Komunitárne programy sú programy Európskeho spoločenstva zamerané na integráciu politík Európskej únie prostredníctvom implementácie projektov podporujúcich a rozširujúcich spoluprácu medzi jednotlivými členskými aj kandidátskymi krajinami EÚ v dlhodobom časovom horizonte. Finančné prostriedky v rámci programov je možné získať najmä na projekty v oblasti vedy a výskumu, vzdelávania, kultúry, životného prostredia, ochrany spotrebiteľa, rozvoja dopravnej a energetickej infraštruktúry, informatizácie spoločnosti.
Hodnotenie celkovej úspešnosti Slovenskej republiky v komunitárnych programoch Európskej únie je neľahké. Príčinou je predovšetkým už samotná centralizovaná štruktúra organizácie programov. Ministerstvá majú len čiastočné alebo vôbec žiadne informácie o tom, ako slovenské subjekty čerpajú finančné prostriedky. Keďže sú to často súkromné spoločnosti, nemajú povinnosť informovať ústredné orgány štátnej správy o výške pridelených prostriedkov. Ďalším problémom je, že na mnohých projektoch participujú subjekty či inštitúcie z viacerých členských krajín a nie je možné jednoznačne vyčísliť podiel, ktorý získala slovenská strana. Najkomplexnejším zdrojom informácií o financovaní programov sú tak oficiálne správy Európskej komisie. Výnimkou sú len decentralizované aktivity, kde finančné toky vedú ku konečnému príjemcovi cez národné kancelárie. Dobrý prehľad o účasti Slovenska v komunitárnych programoch únie dáva správa mapujúca programy za minulý rok, ktorú pripravil predseda vlády pre európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Pál Csáky.
Úroveň skúseností a organizácie komunitárnych programov na jednotlivých rezortoch je veľmi rozdielna. Dobré skúsenosti sú s decentralizovanými programami v školstve a tiež s niektorými centralizovanými programami v kultúre, na ktorých sa Slovensko podieľalo už pred vstupom do EÚ. Pri týchto aktivitách je štandardné pomerne vysoké čerpanie finančných prostriedkov a tiež dobrý prehľad o jednotlivých podporených projektoch. Naopak, existujú komunitárne programy, kde príslušný rezort disponuje len minimom informácií, deklarovaná účasť Slovenska v programe je skôr formálna a možnosť potenciálnych žiadateľov o zapojenie sa do programu je tak značne limitovaná.
Odporúčania expertov
Problematikou komunitárnych programov sa zaoberala aj expertná medzirezortná skupina pre Lisabonskú stratégiu na sekcii pre európske záležitosti ÚV SR s nasledujúcimi odporúčaniami:
-- jednotlivé ústredné orgány štátnej správy by sa mali snažiť o čo najlepšiu informovanosť o možnostiach participácie štátnych a verejných inštitúcií, ako aj súkromných subjektov na komunitárnych programoch, sledovať legislatívu EÚ, sprístupniť získané informácie žiadateľom (najmä o novo vznikajúcich komunitárnych programoch v súvislosti s novým rozpočtovým obdobím 2007 -- 2013, resp. s možnosťou spolufinancovania programov napríklad z programu transeurópskych sietí alebo Kohézneho fondu),
--  v niektorých prípadoch je nevyhnutné posilniť administratívne kapacity,
-- rezorty by sa mali ďalej zamerať najmä pri centralizovaných programoch na vytvorenie dobrých neformálnych vzťahov a kontaktov s príslušnými zodpovednými orgánmi EK, čím bude umožnená väčšia a operatívnejšia prístupnosť k údajom o realizácii komunitárneho programu a aj o čerpaní finančných prostriedkov;
-- hodnotenie programov by sa nemalo zameriavať len na vyčíslenie sumy, ktoré sa Slovensku podarilo získať, ale aj na kvalitatívne zhodnotenie účasti slovenských subjektov, kriticky poukázať na prípadné nedostatky a hľadať spôsoby, ktorými je možné zvýšiť počet účastníkov a tiež kvalitu podávaných projektov.

Komunitárne programy EÚ
e-TEN
e-CONTENT
IDA ll
Safer Internet Action Plan Extension
Fiscalis 2003 -- 2007
Inteligentná energia -- Európa 2003 -- 2006
Viacročný program pre podniky a súkromné podnikanie a konkrétne malé a stredné podniky (SMEs) 2001 -- 2005
KULTÚRA 2000
MEDIA
Akčný program Spoločenstva pre boj proti sociálnemu vylúčeniu 2002 -- 2006
Komunitárny program rámcovej stratégie Spoločenstva pre rodovú rovnosť (2001 -- 2005)
Mediálna antidiskriminačná kampaň (2001 -- 2006)
Stimulujúce opatrenia spoločenstva v oblasti zamestnanosti (2002 -- 2006)
Akčný program spolupráce spoločenstva na uľahčenie posilnenej spolupráce pri asistenčných zásahoch civilnej ochrany
Sokrates ll
Leonardo da Vinci ll
Mládež
Rámcový program Európskeho spoločenstva v oblasti výskumu, technického rozvoja a demonštračných činností
verejné zdravie
LIFE lll

Vlani Slovensko participovalo na 22 komunitárnych programoch EÚ. V sérii článkov budeme rozoberať jednotlivé komunitárne programy a rozličné spôsoby ich financovania. Rozoberieme problémy s administrovaním komunitárnych programov, ktoré má Slovensko, prinesieme informácie o komunitárnych programoch, na ktorých sa chcú rezorty podieľať v rámci novej finančnej perspektívy 2007 -- 2013 a zverejníme tiež kontakty na pracovníkov ústredných orgánov štátnej správy zodpovedných za koordináciu komunitárnych programov na národnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 18:40