StoryEditor

Únia skúma francúzsky dekrét

10.01.2006, 23:00
Autor:
Ján KlčJán Klč

Európska komisia začala skúmať francúzsky dekrét, ktorý má chrániť podniky vo vybraných odvetviach pred tým, aby v nich prebrali kontrolu zahraniční vlastníci.
Od 31. decembra platí vo Francúzsku dekrét, ktorý dáva francúzskej vláde právo veta v prípade, ak by mal zahraničný vlastník prebrať kontrolu vo firme v jednom z jedenástich citlivých odvetví, ako aj právo určiť pre takúto transakciu prísne podmienky. Dekrét má byť aj zbraňou proti outsourcingu pracovných miest. Vláda totiž bude môcť zastaviť zahraničných vlastníkov firiem registrovaných vo Francúzsku a pôsobiacich v jednej z citlivých oblastí, ak by chceli časť produkcie preniesť za hranice Francúzska.
Podľa Francúzska dekrét neporušuje legislatívu EÚ. Zákon regulujúci podnikanie v citlivých odvetviach majú aj mnohé iné krajiny únie. Podľa francúzskeho ministerstva financií dekrét iba objasňuje legislatívu prijatú v roku 2003, čím robí podmienky pôsobenia zahraničných investorov transparentnejšími. Európska komisia môže dať podnet v tejto veci na Európsky súdny dvor.
Kritika Európskeho súdneho dvora
Rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel kritizoval Európsky súdny dvor za to, že svojimi rozsudkami systematicky rozširuje právomoci únie. Diskusia o budúcnosti EÚ by sa mala podľa Schüssela týkať nielen ústavy EÚ, ale aj úlohy Najvyššieho súdu EÚ.
Kancelár Schüssel vyhlásil, že Európsky súdny dvor v posledných rokoch systematicky rozširoval európske kompetencie, dokonca aj v oblastiach, ktoré neupravuje komunitárne právo. Konštatoval, že sa objavili napríklad rozhodnutia o úlohe žien v nemeckej federálnej armáde alebo o prístupe zahraničných študentov na rakúske univerzity. Európsky súdny dvor vlani v júli rozhodol, že Rakúsko nesmie obmedzovať prístup zahraničných študentov, z ktorých mnohí sú Nemci, na svoje univerzity.
Podľa neho ide o záležitosti týkajúce sa národného, a nie komunitárneho práva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 15:06